Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrické vedenie sieť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
18. októbra 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Berlín varuje pred výpadkami prúdu, systém ohrozuje nestabilita

„Minulú zimu sme zažili veľmi napätú situáciu a tento rok aj budúci rok to môže byť rovnaké,“ povedal minister denníku Neue Passauer Presse.

Nemecko zažilo najzávažnejšiu situáciu počas chladnej vlny a vysokého dopytu v prvej polovici februára. Siete na severe krajiny boli preťažené, na hranici kolapsu a museli byť odstavené niektoré priemyselné podniky v okolí Hamburgu.

Údaje výskumného inštitútu za prvých 40 týždňov roku ukazujú pri dodávkach elektriny zo „zelených“ zdrojov extrémne výkyvy. Kým 25. mája zaznamenala solárna lobby dočasné dosiahnutie rekordného výkonu 22,4 GW, teda asi tretinu nemeckého dopytu, opačný vývoj v prvej polovici februára bol podľa expertov oveľa dôležitejší, pretože ukázal na závažné riziká.

V druhom februárovom týždni klesla produkcia veterných a solárnych zdrojov na tohtoročnú druhú najnižšiu úroveň 0,77 TWh, tzn. približne polovicu týždenného priemeru. Dopyt po elektrine vtedy naopak kvôli mrazom prudko vzrástol, najmä kvôli susednému Francúzsku, kam Nemecko v tomto ročnom období veľa vyváža a kde sa veľká časť domácností spolieha na elektrické vykurovanie. Kvôli tomu museli konvenčné elektrárne na fosílne palivá a jadro zvýšiť 8. februára výkon na tohtoročné maximum 65,9 GW a výkon elektrární na plyn sa tesne priblížil k svojmu maximu 24 GW.

Minimálna rezerva vo výkone konvenčných zdrojov vyvoláva vzhľadom na ich plánované odstavovanie veľké znepokojenie a podľa Reuters naznačuje, že Európska komisia bola vo svojom hodnotení európskeho trhu elektriny za prvý štvrťrok nemiestne optimistická. „Napriek drsnej zime sa neobjavilo jediné vážne narušenie európskeho systému dodávok elektriny. To potvrdzuje silu európskeho vnútorného trhu s elektrinou a efektívnosť európskych politických opatrení,“ uviedla vtedy Komisia.

Teoreticky sa síce veterná a solárna energia v Európe v jednotlivých sezónach dopĺňa, pretože v zime slnko príliš nesvieti, čo nahrádza dostatok vetra, zatiaľ čo v lete je to naopak. To ale platí len pre týždňové alebo mesačné úhrny, no z hodiny na hodinu a zo dňa na deň je vietor po celý rok rovnako nepredvídateľný. Podľa údajov výskumného onštitútu Fraunhofer vykázali v každom z prvých mesiacov tohto roka veterné zdroje minimálne vyťaženie na úrovni 1 % inštalovaných kapacít.

Nestabilita nemeckých obnoviteľných zdrojov ohrozuje aj český energetický systém, hlavne kvôli nadmernej produkcii veterných generátorov na severe Nemecka. Česká vláda plánuje už na túto zimu prijať vyhlášku, podľa ktorej bude môcť krajina v prípade ohrozenia svojej prenosovej sústavy neplánovanými toky elektriny z Nemecka či odinakiaľ odpojiť cezhraničné vedenia. Česko a Poľsko sa budú musieť vyrovnávať s nebezpečnými prepadmi zrejme ešte veľmi dlho, pretože budovanie severojužných prenosových sietí v Nemecku postupuje veľmi pomaly.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.