Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
José M. Barroso
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Europaportalen.se (licencia Creative Commons)
12. januára 2011 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Barroso: Som nešťastný z pokroku v energetickej efektívnosti

„Členské štáty sa dohodli na cieli 20% ale dosiaľ ho nedosahujú a spôsob, ktorým postupujú má ďaleko od dokonalosti,“ uviedol predseda Komisie José Manuel Barroso, informuje slovenské vydanie portálu EurActiv.

Únia si do roku 2020 stanovila ciele známe ako 20-20-20: oproti úrovni 1990 znížiť emisie skleníkových plynov o 20%, zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov na dodávkach energie na 20%, s minimálne 10-percentným využitím biopalív, a zlepšiť energetickú efektívnosť o 20%.

Energetická efektívnosť je jedinou z nich, ktorá nie je právne záväzná. Európsky parlament, preto 15. decembra navrhol, aby sa záväznou stala.

Barroso minulú stredu (5.1.) odmietol prezradiť, či tento ťah podporuje, ale pripustil, že na rozdiel od dvoch záväzných cieľov „neexistuje špecifikácia pre konkrétne opatrenia, čo je pravdepodobne jedným z dôvodov, prečo v energetickej efektívnosti nepostupujeme tak rýchlo.“

Riaditeľka príslušnej sekcie na DG Energy Marie Donnelly v rozhovore pre EurActiv, upozornila, že granty určené na energetickú efektívnosť, ktoré boli re-alokované z iného fondu a majú hodnotu asi 8 miliárd eur, členské štáty nevyužívajú. Podľa jej odhadov zatiaľ EÚ dosiahla úspory energetickej spotreby „niekde medzi 9 – 11%.“

Predseda Komisie ale trvá na tom, že ciele EÚ sú realistické: „Preto budem s členskými štátmi diskutovať ako môžeme do roku 2020 dosiahnuť cieľ 20% v energetickej efektívnosti,“ povedal. „Potenciál pre úspory energie v doprave a domácnostich, budovách a priemysle naozaj existuje.“

Zdroj: EurActiv.sk (redakčne skrátené)

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.