Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
morska tazba
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
morská ťažba Foto: Flickr.com/ Strocchi (licencia Creative Commons)
20. júna 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Azerbajdžan a Turkménsko sa hádajú o ropné náleziská

V pozadí sporu je nepresne vymedzená hranica morských sektorov. Turkménsko je blízko Kaspického mora z východnej strany a Azerbajdžan zo západnej. Hranica medzi oboma sektormi fakticky neexistuje. Obe krajiny, rovnako ako ostatné pobrežné štáty ako napríklad Rusko, Kazachstan a Irán, o vymedzení hraníc rokujú, zatiaľ ale hraničný režim vymedzujú dočasné zmluvy.

Práve z ich porušovania sa Baku a Ašgabat obviňujú. Turkménsko do spornej oblasti začiatkom týždňa vyslalo prieskumnú loď, ktorá mala sondovať morské podložie v oblasti náleziska Kapaz (turkménsky Serdar). Dohoda z roku 2008 pritom v presnom vymedzení morskej hranice prieskumy zakazuje. Baku vyjadrilo proti postupu turkménskych úradov protest a vyhradilo si právo na „primeranú reakciu“.

Turkménsko včera protest opätovalo s tým, že azerbajdžanské úrady nemajú právo narušovať „vedeckú“ činnosť ich plavidiel. Deje sa tak podľa turkménskeho ministerstva zahraničia v oblasti, ktorá „s Azerbajdžanom nemá nič spoločné“.

Ropné náleziská vo vodách Kaspického mora objavili ešte v 80. rokoch minulého storočia, kedy boli Turkménsko i Azerbajdžan sovietskymi republikami. Sporným územím sa oblasť stala v polovici 90. rokov.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.