Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
jadrova elektraren
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ redjar (licencia Creative Commons)
5. decembra 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Austrália: Vláda zrušila zákaz vývozu uránu do Indie

Podľa agentúry Reuters tým krajina otvorila cestu pre rokovania o bilaterálnej dohode o jadrovej energetike a vyriešila tak záležitosť, ktorá pôsobila diplomatické napätie medzi oboma krajinami.

Premiérka Austrálie Julia Gillardová v novembri oznámila plán na povolenie vývozu, ale k jeho presadeniu potrebovala stranícky súhlas. V pomere 206 ku 185 hlasom a aj napriek námietke spolustraníkov, že by India pred schválením takéhoto kroku mala pristúpiť k Zmluve o nešírení jadrových zbraní (NPT), zrušili embrago.

Austrália disponuje takmer 40 percentami svetových zásob uránu, ale jej podiel na trhu predstavuje len 19%. Približne 10.000 ton uránu, ktoré krajina vyvezie za rok, sa nepredáva na otvorenom trhu. Štvrtina sa vyváža do Japonska, časť do USA, Číny, Taiwanu, Južnej Kórey a niekoľkých európskych krajín.

Gillardová už skôr uviedla, že Austrália, ktorá sama jadrovú energiu nevyužíva, bude ochotná dodávať Indii urán za rovnakých podmienok ako ostatným krajinám a za dodržanie štandardov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

Rozhodnutie austrálskej strany by malo Dillí pomôcť dosiahnuť ambiciózny cieľ výstavby 30 jadrových elektrární v nasledujúcich 20 rokoch. Podľa Reuters je ale možné, že konečná obchodná dohoda medzi oboma krajinami bude podpísaná až o niekoľko rokov.

Zdroj: ČTK, energia

Ilustračná snímka: SITA/AP Photo

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.