Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Atomex 2012
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračný záber z 2.ročníka medzinárodného fóra pre jadrový priemysel Atomex Europe 2012
17. októbra 2012 Jadrová energia od Energia.skSITA

Atomex Europe 2012

V dňoch 9. a 10. októbra 2012 sa v Prahe uskutočnilo medzinárodné fórum pre jadrový priemysel Atomex Europe 2012. Počas prvého dňa konferencie prišlo k podpisu kontraktov na dodávku zariadení pre jadrové elektrárne v Rusku medzi 3 českými spoločnosťami (Chladící věže Praha, Arako a Sigma Group) a dcérami ruskej skupiny Rosatom v celkovej hodnote 20 miliónov eur. Zmluvy nadväzujú na memorandá o spolupráci z minulého roka. Kontraktovanie domácich firiem môže podľa analytikov vylepšiť pozíciu Rosatomu v prebiehajúcom tendri o zákazku na dostavbu jadrovej elektrárne v českom Temelíne.

Rusi počítajú s českými firmami aj v iných projektoch. Zástupcovia trinástich domácich podnikov zároveň podpísali memorandá o spolupráci s ruskou firmou AKME-engineering. Firmám z ČR sa tak otvára možnosť podieľať sa na dodávke služieb pre jadrové zariadenia s novým typom reaktora typu SVBR-100, ktorého vývoj je momentálne v testovacej fáze. Reaktory by mali disponovať menšími kapacitami s inštalovaným výkonom do 100 MW. Okrem výroby elektrickej energie môžu slúžiť aj ako zdroj tepla. Špecifikom technológie tiež bude, že palivo v reaktorovej nádobe sa chladí zmesou olova a bizmutu. Podľa zástupcov ruskej firmy bude nová technológia svojou výkonnosťou a bezpečnostnými parametrami zodpovedať bezpečnostným normám jadrových elektrární štvrtej generácie. Z tohto dôvodu bude možné ich umiesť aj do mestských aglomerácií.

Zámerom investorov z Ruska je v strednodobom horizonte sériová výroba reaktorov. „Výstavba pilotných reaktorov typu SVBR-100 je plánovaná v rokoch 2015-2017, prvý blok bude spustený na konci roku 2017,” uviedol generálny riaditeľ AKME-engineering Vladimí Petročenko vo vyhlásení, ktoré získal portál ”energia”. V rozmedzí rokov 2019 až 2050 chcú ruskí majitelia vyrobiť až 200 takýchto zariadení.

Pôjde vôbec o prvý projekt výstavby reaktorov s účasťou súkromného kapitálu v Rusku, keďže Rosatom vlastní 50 % akcií podniku AKME-engineering. Produkcia zariadení sa ale nemá obmedziť výlučne na územie Ruskej Federácie. Ambíciou firmy je dodávať svoju technológiu aj na európske trhy. Výhodou reaktora má byť totiž relatívne malá veľkosť, ktorá umožní jeho bezproblémový transport aj po železnici.

Portál „energia.sk“ bol mediálnym partnerom podujatia.

© energia.sk

Foto: Rosatom

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.