Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
temelin
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
letecký záber na jadrovú elektráreň Temelín Foto: TVEL/Grayling
3. januára 2012 Jadrová energia od Energia.skSITA

Areva: Na tendri na dostavbu Temelína pracujú stovky ľudí

„V boji o dostavbu Temelína chceme vyhrať a veríme, že naše ponuka bude najlepšia,” uviedol ďalej. „Máme veľký záujem. Váš projekt je veľmi strategický. Na tomto trende pracuje niekoľko stoviek ľudí. Chceme samozrejme vyhrať,” povedal.

Ponuky majú firmy predložiť do júla, víťaz sa má vybrať o rok neskôr s tým, že Temelín by sa mal dostavať najneskôr do roku 2025. S Arevou o získanie obrovskej zákazky súperí americká firma Westinghouse spadajúca pod japonskú skupinou Toshiba a česko-ruské konzorcium firiem Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport.

Podľa Laza Areva vyrába typ reaktora novej generácie ako jediná z konkurentov. Areva teraz buduje v Európe tieto reaktory vo Fínsku a vo Francúzsku. Lenže práve u nich sa stavba proti plánom predražila a nabrala oneskorenie. Lazo ale prehlásil, že podobné problémy by v prípade Temelína nehrozili.

„Momentálne môžeme dokázať, že sme schopní stavať v súlade s rozpočtom a časovým plánom,” povedal. Problémy sa už vraj podarilo „vychytať” a v Číne, kde Areva buduje momentálne dva ďalšie reaktory, všetko beží podľa plánu.

Jedným z kľúčových aspektov, ktoré môžu hrať rolu vo výbere dodávateľa, môže byť zapojenie českého priemyslu. Sľuby o výraznom zapojení českých firiem zaznievajú od všetkých firiem. Lazo očakáva, že by sa v prípade víťazstva zapojila aj spoločnosť Škoda, ktorá je v súčasťou konkurenčného konzorcia. Avšak tá taktiež momentálne dodáva väčšinu najväčších komponentov pre reaktory Areve. „Budú pre nás vyrábať v prípade, že vyhráme Temelín,” povedal.

Areva momentálne rokuje s asi 140 českými firmami. Tie by mali získať začnú časť zákazky. „Sedemdesiat percent bude miestnych,” povedal. O cene, čo bude jedno z kľúčových hľadísk, sa vzhľadom k príprave ponuky nechcel baviť.

Areva si vraj takisto uvedomuje, že plán na dostavbu Temelína vyvoláva kritiku od ekológov. Podľa Laza to nie je len v Česku, ale napr. aj vo Francúzsku, kde absolútna väčšina elektrina je vyrábaná z jadra. Je však presvedčený, že miestni budú za. „Určite povedia áno, prosím vás čo najrýchlejšie,” načrtol tým predpokladanú reakciu ľudí v okolí elektrárne. Dôvodom je to, že dostavba povedie ku vzniku niekoľko tisíc pracovných miest. A aj na následnú prevádzku bude potrebné stovky ľudí, podotkol.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.