Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
europska komisia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ tiseb (licencia Creative Commons)
3. marca 2011 Ostatné od Energia.skTASR

Ani jedna krajina EÚ nezaviedla 3. liberalizačný balík načas

Ani jedna z členských krajín Európskej únie ešte nie je stopercentne pripravená na prevzatie a aplikovanie „tretieho liberalizačného balíka“, ktorý oficiálne vstúpil do platnosti dnes, 3. marca 2011.

Európska komisia očakáva v najbližších týždňoch len od siedmich krajín – Česka, Dánska, Francúzska, Grécka, Portugalska, Rakúska a Talianska ohlásenie legislatívnej i reálnej pripravenosti na zavedenie nových pravidiel. Tie sú určené tromi nariadeniami a dvoma smernicami o fungovaní trhu so zemným plynom a elektrickou energiou.

Ostatných 20 krajín, medzi nimi aj Slovensko, má zatiaľ problémy s právnymi úpravami rôzneho druhu, najmä však pokiaľ ide o výber formy unbundlingu. Komisia dala členským krajinám na výber z troch alternatív:

  • OU – „Ownership Unbundling“ je úplné odčlenenie transportu a výroby. To znamená obe firmy sú samostatným právnym subjektom a spoločnosť zodpovedná za transport je aj vlastníkom infraštruktúry, pričom v oboch prípadoch môže ísť o štátom kontrolovaný podnikateľský subjekt i o súkromnú firmu.
  • ISO – „Independent System Operator“ znamená, že producent môže zostať majiteľom transportnej infraštruktúry, ale iný právny subjekt sa stará o manažment dopravy a robí aj investičné rozhodnutia.
  • ITO – „Independent Transmission Operator“ znamená, že producent je vlastníkom infraštruktúry a v rámci svojho manažmentu vyčlení autonómnu a nezávislú divíziu, majúcu na starosti transport energie. Súčasťou oboch posledných možností je aj pravidelná kontrola zo strany štátu, na túto funkciu musí byť vymenovaný samostatný človek („compliance officer“).

Oettinger: Kontrolovať budeme najskôr na jeseň

„Sme v kontakte s členskými krajinami a starostlivo sledujeme ich pokrok v tejto dôležitej oblasti. V prípade niektorých sme zaznamenali, že nastane časový posun. S procesmi skúmania transponovania smerníc a nariadení začneme najskôr na jeseň tohto roka,“ odkázal komisár pre energetiku Günther Oettinger.

Po premietnutí smerníc a nariadení bude mať členská krajina do 3. marca 2012 čas, aby nastavila prostredie energetického trhu do Komisiou požadovanej formy.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.