Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Andrea Zlatnanska - Greenpeace
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Andrea Zlatňanská (koordinátorka energetickej kampane) Foto: Greenpeace Slovensko
8. februára 2012 Jadrová energia od Energia.skSITA

Andrea Zlatňanská: Stres testy – dobrý nápad, ktorý sa nerealizoval

Japonská havária nám ukázala, ako zraniteľné sú reaktory voči neočakávaným udalostiam. Odhalila nedostatky samotnej technológie, ale aj nedostatočný výkon príslušného regulátora, či havarijných a evakuačných plánov. Zmyslom stres testov malo byť práve zistenie, či podobná, alebo iná „neplánovaná“ udalosť môže viesť k vážnej havárií a následne vyvodiť dôsledky. Ako však bola publikovaná a EÚ schválená Deklarácia ENSREG, tak hasli nádeje tých, ktorí naozaj dúfali v reálne výsledky a následky testov. Od začiatku bolo napríklad jasné, že nebudú preverené evakuačné plány a pripravenosť na ochranu obyvateľstva, či možný teroristický útok.

Tí, ktorí sa snažia znevažovať argumenty proti výsledku stres testov, či preverenie bezpečnosti po Fukušime ako také, poukazujú na to, že na Slovensku nám predsa cunami alebo tak silné zemetrasenie nehrozí. Zraniteľnosť jadrových zariadení sa však nevzťahuje len na prílivové vlny, ale aj na iné udalosti, ako sú pochybenia pracovníkov, zlyhanie samotnej technológie, ktorá samozrejme nie je 100-percentne spoľahlivá, či už diskutované prírodné katastrofy. Ich potenciál a vplyv sa môže v najbližších 40 rokov, čo je životnosť „novej“ mochoveckej elektrárne, radikálne zmeniť. Jednoducho povedané, cieľom stres testov nebolo zistiť, čo by s našimi elektrárňami spôsobilo zemetrasenie alebo cunami, ale či sú európske elektrárne pripravené na akékoľvek udalosti, ktoré by viedli k podobným problémom ako v Japonsku.

Nedá sa presne odhadnúť, aký vplyv budú mať na jadrové lokality klimatické zmeny, ale prognózy ukazujú, že sa budú zvyšovať extrémy počasia ako napr. dlhšie obdobia sucha či záplavy. Práve nedostatok chladiacej vody už teraz odstavuje jadrové elektrárne v Európe. Keď si k tomu predstavíme, že by došlo naraz k pôsobeniu viacerých faktorov, napríklad extrémneho sucha a zemetrasenia, ktoré by vážne poškodilo samotnú technológiu, ako aj miestne komunikácie či ťažkú techniku, mali by sme problém. S takýmto scenárom sa však v stres testoch nepočíta a Úrad jadrového dozoru (ÚJD) na túto chybu vôbec neupozornil a nenavrhol doplnenie správ, či riešenie. 

Z testov taktiež vyplýva, že na Slovensku je vlastne vylúčené poškodenie reaktorovej nádoby. Označuje sa ako nepravdepodobné a vysvetlenie, ako by sa takáto situácia riešila, chýba. Situácia, ktorá nastala v Japonsku tiež bola označovaná ako nepravdepodobná. Fukušima mala byť udalosťou, z ktorej sa mal zvyšný svet poučiť a prehodnotiť svoj prístup k určovaniu bezpečnosti jadrových zariadení. Správy však pri riešení vážnych situácií často vyúsťujú do jediného riešenia: hasičské autá budú dopĺňať chladiacu vodu, keď to inak nepôjde, tak priamo do reaktora. Nikde sa však nerieši možnosť, že priamy prístup k reaktoru nebude možný, či už pre zničené cesty, alebo unikajúcu rádioaktivitu. Možno len podceňujem statočnosť a ochotu hasičov v okolí Mochoviec riskovať svoje životy. Ale ak ich obetovanie má byť našou poslednou možnosťou, bezpečnosť jadrových elektrární mi nepríde až taká ružová, ako sa nám snaží jadrový priemysel na čele s ÚJD nahovoriť.

Podobných príkladov, kedy zo správ vypracovaných Slovenskými elektrárňami a ÚJD v žiadnom prípade nevyplýva, že sa nemáme čoho báť, je v správach viacej. Skôr z nich vyplýva, že kým sa niečo nestane, nemáme problém. Keď nás však havária jadrovej elektrárne reálne ohrozí a prinajmenšom vyženie z domovov, bude neskoro priznať, že používanie tejto zastaranej technológie nebol až taký dobrý nápad.

Andrea Zlatňanská

Koordinátorka energetickej kampane Greenpeace Slovensko

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.