Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Bridlica
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Bridlicové horniny (Foto: Flickr.com / Seldom Scene Photography. Licencia Creative Commons)
7. mája 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Analytici: Vstup bridlicového plynu z USA na svetový trh bude mať hlboké dôsledky

Minulý mesiac dostala súhlas amerických úradov na svoj projekt terminálu pre vývoz skvapalneného zemného plynu (LNG) menšia ropná firma Cheniere Energy. Podľa konzultačnej firmy Wood Mackenzie sa v USA pripravuje celkom 8 takýchto terminálov s celkovou kapacitou 120 miliónov ton ročne. Ak by sa všetky schválili, stali by sa USA najväčším svetovým vývozcom LNG pred Katarom, ktorého exportná kapacita je momentálne 77 miliónov ton. Dva ďalšie terminály sa budujú na západnom kanadskom pobreží.

„Predpokladajme, že do konca tohto desaťročia bude prúdiť z USA a Kanady do zahraničia 60-100 miliárd kubických metrov LNG a globálny vývoz sa tým zvýši asi o 20 %,” povedal denníku Financial Times Jonathan Stern z Oxfordského inštitútu pre energetické štúdiá. „Svet bude navždy iný,” dodal.

Americká ťažba bridlicového plynu, ktorá bola ešte pred desaťročím okrajovým fenoménom a v posledných rokoch jej boom vyvolal revolúciu v americkej energetike, by mala v nasledujúcich desaťročiach ďalej silne rásť. Do konca 30. rokov by sa podľa štúdie Baker Institute mala oproti dnešku zvýšiť na štvornásobok. Už v roku 2010 USA vďaka ťažbe z hlbokých bridlíc prekonali Rusko a stali sa najväčším svetovým producentom plynu.

Americké bridlice oslabujú vplyv Ruska

Štúdia objednaná ministerstvom energetiky USA upozorňuje, že ťažba bridlicového plynu v USA začala oslabovať schopnosť Ruska používať voči Európe „energetickú zbraň”. „Energetická moc Ruska, Venezuely a Iránu pod tlakom ponuky amerického plynu ochabuje,” píše.

Vyvážené americké prebytky plynu budú omnoho lacnejšie než tradičný vývoz z krajín ako Rusko, Katar alebo Austrália. „Bude to mať veľké dopady na tradičných vývozcov plynu,” povedal hlavný ekonóm Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) Fatih Birol. „Všetci z nich sú znepokojení. Majú nejedného konkurenta, ktorý vstupuje na trh s plynom s omnoho nižšou cenou.” dodal.

LNG sa po desaťročiach predával v rámci dlhoročných kontraktov a jeho ceny sú naviazané na vývoj cien ropy. Exportné kontrakty firmy Cheniere sú ale viazané na americké ceny plynu. Tie za posledných 10 rokov klesli zhruba na sedminu, takže európske ceny plynu naviazané na zdražujúcu ropu sú teraz omnoho vyššie.

Prebytok lacného plynu na svetovom trhu vyvinie vďaka expanzii terminálu LNG veľký tlak na tradičných vývozcov v čele s ruským Gazpromom. Niektorí ich odberatelia ako Poľsko už skúmajú vlastné zásoby bridlicového plynu. Rovnako Čína plánuje rozvoj svojho plynu z bridlíc, ktorej zásoby sú zrejme najvyššie na svete. Rozvoj vlastných zásob pripravujú i ďalšie krajiny ako Argentína, Veľká Británia, Mexiko alebo Juhoafrická republika.

Zatiaľ čo donedávna sa Moskva tvárila, že sa jej „revolúcia bridlicového plynu netýka, minulý mesiac premiér Vladimír Putin v parlamente povedal, že boom nových zdrojov plynu môže závažne zmeniť globálny trh s energiami. „Národné energetické spoločnosti musia na tieto výzvy reagovať,” povedal.

Pre Rusko je najväčšou hrozbou rozvoj ťažby z bridlíc v okolitých krajinách. Gazprom podľa poľského euro poslanca a autora návrhu správy Európskeho parlamentu o bridlicovom plyne Boguslawa Sonika podporuje európske politiky a ekológov, ktorí vystupujú proti ťažbe z bridlíc. Tú pozastavili alebo zakázali Bulharsko a Francúzsko a k zákazu ťažby i prieskumu bridlíc vyzvali minulý týždeň tiež sociálnodemokratickí hajtmani českých krajov.

Baker Institute predpovedá, že podiel Ruska na európskom trhu s plynom by sa mal znížiť z 27 % v roku 2009 do roku 2040 na polovicu, čo obmedzí šance Moskvy využívať plyn k politickému tlaku. „Dramatické zníženie európskej závislosti na ruskom plyne pravdepodobne obmedzí schopnosť Ruska nežiaducim spôsobom ovplyvňovať politiku,“ uviedol inštitút.

Znížia sa tiež budúce globálne podiely plynu z Venezuely a Iránu, dvoch problematických krajín. Venezuela možno ani nezačne vyvážať LNG a Irán bude mať menšiu silu využívať energetické páky v sporoch a o jeho mocenské ašpirácie na Blízkom východe vrátane jadrových ambícií.

Analytik: Zemný plyn sa stane najvýznamnejším energonosičom

Zemný plyn vďaka bridlicovému plynu podľa rešpektovaného českoamerického experta na energetiku a ďalšie globálne problémy Václava Smila posilní víťazné ťaženie globálnou energetikou a v priebehu nasledujúcich desaťročí sa stane najvýznamnejším fosílnym palivom. Krajiny sveta by podľa Smila mali cielene urýchliť prechod od uhlia a ropy k plynu a podporiť predovšetkým jeho široké využitie v doprave.

„Takéto investície prinesú trvalejšie prínosy než subvencie do tak pochybných počinov, ako je premena obilia na etanol alebo nalievanie rozsiahlych odnosov peňazí do stratových solárnych zariadení,“ napísal Smil.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.