Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
uhoľná elektráreň uhlie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ eutrophication&hypoxia (licencia Creative Commons)
5. júna 2012 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Analytici: Predaj uhoľných elektrární firmu ČEZ negatívne nezasiahne

Prípadný predaj elektrární by znížil súčasný trhový podiel ČEZ na výrobe elektriny v Česku, to ale podľa odborníkov nepredstavuje automaticky problém pre ekonomiku firmy. „Trhový podiel ČEZ na výrobe elektriny v Česku by pochopiteľne predajom oboch elektrární klesol z dnešných 70 % na zhruba 60  %. Podoba trhu s výrobou elektriny v Česku by sa čiastočne zmenila, silné postavenie ČEZ by ale zásadným spôsobom ohrozené nebolo,“ uviedol analytik Marek Hatlapatka zo spoločnosti Cyrrus.

„ČEZ by sa zbavil dvoch zdrojov, pre ktoré nemá dostatok uhlia a ktoré ak majú zostať v prevádzke, vyžadujú rozsiahle investície. Ak teda ČEZ predá elektrárne za prijateľnú cenu, tak získa financie, ktoré nutne potrebuje na iné investície,“ povedal analytik spoločnosti ENA Jiří Gavor. Akciám ČEZ by podľa neho predaj elektrární mohol pomôcť.

Analytik Petr Hlinomaz zo spoločnosti BH Securities upozornil, že uhoľné elektrárne vyžadujú náklady na emisné povolenky a ekologické opatrenia. „Emisný profil výrobného portfólia by sa zlepšil,“ poznamenal. Chýbajúci inštalovaný výkon by potom ČEZ mohol čiastočne nahradiť napríklad paroplynovou elektrárňou v Počeradoch.

Podľa Hlinomaza rozhodnutie predať Chvaletice a Počerady nesúvisí s plánom ČEZ dostavať Temelín, čo by mohlo stáť zhruba 200 až 300 miliárd českých korún. Podľa analytika Patria Finance Tomáša Sýkoru by cena za Chvaletice a Počerady mohla dosiahnuť zhruba 30 miliárd korún. „Otázku Temelína môžeme vnímať skôr oddelene a ako náhradu za dožitie uhoľných elektrární v budúcnosti,“ dodal Hlinomaz.

Hlinomaz tiež nepredpokladá, že by predaj elektrární mal negatívny dopad na akcie ČEZ. „Prípadné predaje prinesú nejakú hotovosť, spoločnosť sa vyhne investíciám do ďalšieho odsírenia spomínaných elektrární a bude môcť rozvíjať modernejšie a ekologickejšie zdroje,“ uviedol. „Investori by prípadný predaj oboch elektrární kvitovali. ČEZ momentálne čakajú pomerne značné kapitálové výdavky spojené nielen s dostavbou JE Temelín, ale ešte pred tým s dokončením obnovy iných uhoľných zdrojov, výstavbou plynových elektrární a expanziou v oblasti obnoviteľných zdrojov,“ dodal Hatlapatka.

ČEZ, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.