Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Abu Dhabi palac
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Abú Dhabi
21. januára 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Americká ropná spoločnosť podpísala kontrakt v SAE

Americká ropná spoločnosť Occidental Petroleum získala povolenie na rozvoj ložiska zemného plynu Shah v Spojených arabských emirátoch (SAE). Nachádza sa asi 180 km juhozápadne od hlavného mesta Abú Dhabí. Na základe kontraktu získa 40 % podiel v ložisku, zvyšných 60 % projektu bude kontrolovať arabská štátna ropná firma Abu Dhabi National Oil (ADNOC). Náklady na sprevádzkovanie celého projektu sa odhadujú na 10 mld. amerických dolárov (7,42 miliardy eur).

Pôvodne kontrakt na rozvoj tohto ložiska podpísala v roku 2009 americká firma ConocoPhillips. Neskôr z projektu odstúpila. ADNOC následne hľadala nového partnera s dostatočnými znalosťami na ťažbu plynu z veľkých hĺbok.

Komplikovaná a málo efektívna ťažba v púšti

Ložisko Shah nie je náročné len v súvislosti s veľkou hĺbkou. Ťažbu značne komplikuje aj fakt, že v ložisku sa nachádza takzvaný kyslý plyn. Surovina obsahuje vysoké percento sírovodíka a produkcia je preto podstatne nákladnejšia než v prípade ťažby kvalitnejšieho plynu.

ADNOC plánuje spracovať denne z uvedeného ložiska približne 1 mld. kubických stôp plynu. Po odstránení nežiaducich látok však bude použiteľná približne polovica.

Ložisko v SAE ako vstupná brána do regiónu pre Američanov

Pre firmu Occidental by prípadný úspech v projekte zemného plynu z ložiska Shah znamenal zvýšenie reputácie a upevnenie pozície lídra v oblasti ťažby surovín z nekonvenčných zdrojov. Spoločnosť sa potom môže skôr dostať aj k iným projektom v oblasti.

„Predtým sa nič podobné tomuto projektu v regióne neskúšalo, určite nie v takom rozsahu,“ povedal energetický analytik pre Blízky východ v spoločnosti IHS Global Insight Samuel Ciszuk. Ako dodal, je to veľká výzva pre firmy, najmä čo sa týka bezpečnosti a zdravia pri práci.

Koncern Occidental sa doteraz sústreďoval najmä na projekty v menších štátoch ako Katar, Bahrajn a Omán. Určité prevádzky má aj v Jemene a Líbyi.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.