Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Abu Dhabi palac
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Abú Dhabi
11. septembra 2012 Jadrová energia od Energia.skSITA

Americká banka požičia na výstavbu prvého jadrového zdroja v SAE

Očakáva sa, že krok americkej finančnej inštitúcie bude mať pozitívny vplyv na tvorbu pracovných miest v 17 amerických štátoch. Pôžička na vybudovanie prvej atómovej elektrárne na Arabskom poloostrove pomôže získať prácu pre 5 tisíc Američanov. Hlavným dodávateľom pre elektráreň Barakah by sa mala sťať americká spoločnosť Westinghouse Electric corp, ktorá sídli v Pittsburghu. Dodávateľom jadrového reaktora a ďalších kľúčových technológií bude Korean Electric Power Corp.

Pôžička banky US Export-Import Bank je najväčšou v histórii vzájomných vzťahov so Spojenými arabskými emirátmi. Zároveň ide o prvú finančnú pomoc pre projekt spojený s jadrovou energetikou od konca 90. rokov 20. storočia. „Koncom rozpočtového roku 2011 mala US Export-Import Bank úverovú expozíciu v SAE zhruba 3,7 mld. amerických dolárov,” dodala agentúra Reuters.

SAE a USA spolupracujú na mierovom jadrovom výskume od roku 2009. V tomto roky tiež štáty podpísali rámcovú dohodu o spolupráci, o rok neskôr nasledovala aj formálna dohoda medzi regulačnými úradmi.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.