Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
elektricka siet-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ A Guy With A Camera (licencia Creative Commons)
16. mája 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Alternatívni dodávatelia elektriny naberajú na sile

Alternatívnym dodávateľom elektrickej energie sa darí presvedčiť na zmenu dodávateľa z roka na rok čoraz viac odberateľov. Ako vyplýva z informácií poskytnutých Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), vlani zmenilo dodávateľa elektriny takmer 17.200 domácnosti a viac ako 4.600 ostatných odberateľov. Rok predtým pritom zmenilo dodávateľa iba takmer 7.700 domácností a 3 tisíc ostatných spotrebiteľov. „Alternatívni dodávatelia zaznamenali vlani medziročný nárast odberných miest v domácnostiach z vyše 9 tisíc na bezmála 25.500,“ uviedol regulačný úrad.

Odliv zákazníkov potvrdili aj tradiční dodávatelia  

„Áno, v minulom roku sme zaznamenali pohyb už aj na trhu domácností, ktorý v tomto roku pokračuje,“ reagoval hovorca Západoslovenskej energetiky Ján Orlovský. Západoslovenskí energetici očakávajú ďalší odliv zákazníkov. „Aký veľký bude, ukáže prax, pretože alternatívni dodávatelia sa prostredníctvom svojich predajcov uchyľujú k rôznym nekalým praktikám pri získavaní zákazníkov a vyskytli sa už prvé problémy aj s fakturáciou,“ doplnil Orlovský. „Každý zákazník má právo na bezplatnú zmenu dodávateľa. Avšak iba minimum našich zákazníkov využilo možnosti liberalizovaného trhu s elektrinou,“ dodala hovorkyňa Východoslovenskej energetiky Andrea Danihelová.

„SSE nezaznamenala v roku 2010 výraznejšie pohyby zákazníkov z dôvodu zmeny dodávateľa. Hlavnou zmenou oproti predchádzajúcim rokom je prílev zákazníkov späť, po skúsenosti s iným dodávateľom. Toto značne kompenzovalo časť zákazníkov, ktorí v minulom roku zmenili dodávateľa, najmä v segmente malých a stredných podnikateľov,“ dodala hovorkyňa Stredoslovenskej energetiky Anna Žatková. Podľa stredoslovenských energetikov v minulom roku zákazníci zmenili dodávateľa prevažne vďaka podomovým predajom. „Pri tomto spôsobe nemá zákazník možnosť skutočného porovnania ponúk,“ spresnila Žatková.

Tradiční dodávatelia elektriny, spoločnosti ZSE Energia, Stredoslovenská energetika a Východoslovenská energetika, dodali v minulom roku svojim odberateľom takmer 15 tisíc gigawatthodín elektriny, pričom rok predtým to bolo bezmála 15.500 gigawatthodín elektriny. Domácnostiam dodali tradiční dodávatelia vlani viac ako 4.900 gigawatthodín elektriny (rok predtým 4.966 gigawatthodín) a ostatným klientom 10.064 gigawatthodín elektriny (rok predtým 10.481 GWh).

„Ako vidno z čísiel, zníženie objemu predanej elektriny v jednotlivých segmentoch nebol dramatický. Neznamená to však, že by v smere udržania zákazníkov spoločnosť nepodnikla opatrenia a kroky, ktoré ponuku pre klienta zatraktívňujú,“ uviedol Orlovský, s tým, že konkurencia silnie najmä v oblasti predaja pre malé a stredné podniky. Pri zmene dodávateľa elektriny rozhoduje podľa regulátora hlavne cena elektriny a kvalita služieb. „Je známe, že takmer polovica firiem má tarify a sadzby nastavené nevýhodne a mohli by ušetriť značnú časť nákladov za dodávku elektriny,“ dodal regulačný úrad. „Vo všeobecnosti je možné povedať, že cenové rozdiely medzi dodávateľmi zväčša nie sú pre zákazníka motivujúce k zmene. Napríklad rozdiely v cenách pre bežnú domácnosť sú na úrovni jedného eura mesačne,“ reagovala Žatková. „V prvom rade by sa nemal zákazník nechať dotlačiť k takémuto zásadnému rozhodnutiu v časovej tiesni a mal by sa dostatočne oboznámiť so všetkými dokumentmi,“ konštatovala Danihelová.

Ponuka alternatívnych dodávateľov sa každým rokom rozširuje

V minulom roku malo na Slovensku povolenie na podnikanie v oblasti dodávky elektriny 366 subjektov. Z toho 32 dodávateľov elektriny ponúkalo svoje služby domácnostiam. „Osem z nich patrí medzi dodávateľov s významnejším objemom dodávok elektriny, zvyšok dodáva elektrinu domácnostiam umiestneným v rámci areálov, miestnych distribučných sústav a závodov,“ spresnil regulačný úrad. Oproti roku 2009 si mohli domácnosti vybrať z 18 nových dodávateľov elektrickej energie.

„Postupný nárast dodávok elektriny novými dodávateľmi elektriny sa dostal na významnú úroveň a dnes sa už dodávatelia ani nerozlišujú na tradičných a alternatívnych, ale skôr na nových a starých, alebo veľkých a malých,“ konštatoval úrad, podľa ktorého je slovenský trh s elektrinou plne liberalizovaný, otvorený pre všetkých účastníkov trhu a má dostatočné prenosové kapacity.

Zdroj: (c) SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.