Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
lany solarnych panelov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ steel & silicon (licencia Creative Commons)
27. novembra 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Aktuálňe.cz: Štát sa snaží na fotovoltaike ušetriť

Český server informuje, že návrh nového zákona považuje opravované slnečné elektrárne za nové. Preto bude mať i jej prevádzkovateľ nárok iba na takú mieru podpory po jej oprave, ako bude určovať legislatíva v danom období. Pre porovnanie, garantovaná výkupná cena slnečnej elektriny je v tomto roku o polovicu nižšia než minuloročná.

 „Za uvedenie elektrárne do prevádzky sa taktiež považuje ukončenie rekonštrukcie technologickej časti existujúcej elektrárne, alebo ukončenie modernizácie zvyšujúcej technickú alebo ekologickú úroveň existujúcej elektrárne na úroveň porovnateľnú s novo vybudovanými elektrárňami,“ konštatuje sa v návrhu zákona.

Právnik Luděk Šikola, ktorý sa na problematiku obnoviteľných zdrojov zameriava, pre ČTK upozornil, že do takejto dikcie zákona sa „vmestí“ ľubovoľná slnečná elektráreň, ktorá prejde rekonštrukciou alebo i opravou.

Ustanovenie v návrhu zákona sa nepozdáva Českej priemyselnej fotovoltaickej asociácii. „Je to úplne nespravodlivé,“ skonštatoval jej prezident Aleš Spáčil, ktorý doplnil, že takto Česká republika rozhodne nevytvára pre fotovoltaiku stabilné podnikateľské prostredie. Upozornil, že komponenty slnečných elektrární sa môžu pokaziť i nečakane a relatívne skoro.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.