Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Bager
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Bruce Berrien (licencia Creative Commons)
25. augusta 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Aktivisti kritizujú Miškova, že nezverejnil trasy ropovodu Bratislava – Schwechat

Presne pred rokom prisľúbil minister hospodárstva Juraj Miškov na spoločnej tlačovej besede so zástupcami občianskeho združenia Nie ropovodu cez Žitný ostrov zverejnenie trás ropovodu Bratislava – Schwechat pipeline. „Do dnešného dňa počúvame len sľuby ministerstva, spoločnosti Transpetrol a v poslednej dobe aj zástupcov spoločnosti BSP GmBH, že trasy sa zverejnia už tento mesiac,“ zdôraznila vo vyhlásení predsedníčka združenia Liliana Rástocka.

Za občanov, ktorí podpísali petíciu proti ropovodu cez Žitný ostrov, vyzvala v stredu ministra hospodárstva, aby „upustil od projektu výstavby tohto environmentálne, energeticky a strategicky bezvýznamného projektu a radšej aktívne spolupracoval pri rekonštrukcii ropovodu Adria, ktorý môže stopercentne nahradiť ropovod Družba“.

Občianske združenie tiež považuje za neprijateľné, aby vo vedení spoločnosti Transpetrol sedel človek, ktorý 20 rokov pracoval pre spoločnosť OMV. „Preto si dovoľujeme položiť otázku, koho záujmy háji minister hospodárstva Slovenskej republiky? Prečo Slovensko má za svoje peniaze riešiť diverzifikáciu Rakúska a rafinérie OMV?“ píše vo vyhlásení.

Vláda v máji tohto roka zobrala na vedomie informáciu o ropovodnom prepojení Slovenska s Rakúskom a tento zámer schválila. V súčasnosti sa analyzuje ekonomická efektívnosť celého projektu vzhľadom na aktuálne a dlhodobé prognózy v oblasti prepravy, spracovania a spotreby ropy v regióne a tiež environmentálne a ekologické súvislosti spojené s jeho realizáciou. Výsledky tejto analýzy by malo predložiť Ministerstvo hospodárstva SR na rokovanie vlády pravdepodobne v septembri tohto roka.

Vybudovať ropovodné prepojenie plánuje slovenská spoločnosť Transpetrol spolu so svojím rakúskym partnerom OMV, ktorí založili firmu BSP Bratislava-Schwechat Pipeline GmbH. Nový ropovod zrejme povedie buď cez mesto Bratislava, alebo cez pohorie Malých Karpát. Ministerstvo hospodárstva vypracovalo desať možných trás ropovodného prepojenia, ktoré by mali viesť cez takzvaný Karpatský alebo Mestský koridor. Dĺžka ropovodného prepojenia by sa mala pohybovať od 81 kilometrov do 152 kilometrov. Náklady na výstavbu odhadlo ministerstvo vo výške od 70 mil. eur do 112 mil. eur. Nový ropovod, ktorý by mal spojiť ropovodnú sieť Slovenska a Rakúska, by sa mohol začať stavať už v budúcom roku. Postavený by mal byť najneskôr do šiestich rokov.

O trasách ropovodu bude rokovať ešte externá pracovná komisia, na vytvorení ktorej sa dohodol minister hospodárstva Juraj Miškov s primátorom mesta Bratislava Milanom Ftáčnikom a šéfom Bratislavskej župy Pavlom Frešom. „Toto prepojenie sa bezprostredne týka výhradne Bratislavskej župy a preto je potrebné najskôr komunikovať s jej predstaviteľmi. Som presvedčený, že preň nájdeme podporu nielen bratislavskej župy, ale aj dotknutých miest a obcí. O ktoré pôjde, bude známe až po definitívnom rozhodnutí o konkrétnej trase ropovodu,“ uviedol Miškov. Minister je presvedčený, že projekt ropovodného prepojenia medzi Slovenskom a Rakúskom je pre Slovensko výhodný, pričom predpokladá, že vďaka projektu by bola štátna kasa bohatšia každý rok o zhruba 15 mil. eur.

Zdroj: (c) SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.