Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
ťažba ropy - freedigitalphotos.net
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka
31. decembra 2015 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Ako vidia odborníci vývoj ceny ropy v roku 2016?

Ceny ropy začali klesať v polovici roka 2014 v dôsledku rastúcej produkcie suroviny krajinami združenými v karteli OPEC, Ruskom a americkými ťažbármi ropy z bridlicových ložísk. Prepad urýchlilo rozhodnutie Saudskej Arábie, že svoju produkciu neobmedzí v snahe uchrániť si podiel na svetovom trhu. Ceny tiež ovplyvnil spomaľujúci sa rast v dopyte, hlavne v Ázii.

Nízke ceny ropy, ale tiež zemného plynu, už viedli k strate stoviek tisíc pracovných miest a spôsobili zrušenie alebo odklad projektov za stovky miliárd dolárov. Svetové ceny ropy včera obnovili pokles a severomorský Brent sa tak vrátil do blízkosti najnižších hodnôt za 11 rokov.

Analytici vs. obchodníci

Rozdiely v budúcoročných odhadoch cien ropy oboch skupín vyplývajú z toho, ako vidia reakcie na nadbytok suroviny na trhu. Ten sa odhaduje až na 2 milióny barelov denne.

Viacerí analytici podľa agentúry Reuters očakávajú v priebehu budúceho roka zotavovanie cien. Produkcia, najmä v USA, bude podľa nich klesať, pretože ťažbári podľahnú dlhom a nízkym výnosom.

Obchodníci však tvrdia, že analytici zakladali na podobných argumentoch aj svoje výhľady pre tento rok, ktoré sa ukázali nesprávne. Naopak tvrdia, že v nasledujúcom roku budú producenti znižovať náklady tak, aby prežili z dlhodobého hľadiska a budú pumpovať ropy aj pri nízkych cenách, aby zvládli svoje dlhy.

Nedávny prieskum Reutersu medzi 31 analytikmi ukázal, že priemernú cenu Brentu v budúcom roku predpovedajú na $57,95/barel. V tomto roku ceny ropy Brent a WTI dosiahli v priemere úroveň $53,60 respektíve $48,76 za barel.

Skôr pesimisti

Svoje predpovede však už reviduje aj časť analytikov. Podľa niektorých odborníkov z Goldman Sachs bude potrebné, aby cena ropy klesla až na 20 dolárov za barel, aby sa z trhu stiahol dostatok producentov a obnovila sa rovnováha na trhu.

Aj americká investičná banka Morgan Stanley vo svojej správe publikovanej 22.12. uviedla, že nádeje na obnovu rovnováhy na trhu sú slabé.

Denník Financial Times tiež odhaduje, že rok 2016 bude v znamení znižovania nákladov, reštrukturalizácie, možného refinancovania úverov a v niektorých prípadoch aj bankrotov. Urýchliť by sa mohli fúzie a akvizície, ktorých bolo tento rok menej predovšetkým kvôli nezhodám ohľadom hodnoty podnikov.

Schopné prežiť budú zrejme firmy, ktoré majú okrem ťažby aj iné zdroje príjmov, napr. z rafinácie a chemických operácií, a ktoré majú stále prístup na kapitálové trhy.

© energia.sk, ČTK

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.