Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Holjencik vlada - TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jozef Holjenčík (ÚRSO) na vláde 25.1.2017
27. januára 2017 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Ako ÚRSO zvládol reparát pri cenách za distribúciu plynu?

Regulačný úrad v stredu 25.1. zmenil svoje rozhodnutia, ktoré na jeseň minulého roka  vydal pre distribútora plynu SPP-Distribúciu a regionálneho distribútora elektriny SSE-Distribúcia. ÚRSO to zdôvodnil tým, že niektoré tarifné sadzby môžu mať diskriminačný charakter, ktorý obmedzil dotknutým zraniteľným odberateľom (domácnostiam a malým podnikom) dostupnosť energií za primeranú cenu.

„Úprava fixnej zložky ceny mala za následok, že zraniteľným odberateľom, ktorí sa snažili znižovať svoju spotrebu plynu, výrazne stúpli platby za distribúciu plynu v koncovej cene za dodávku plynu,“ píše  ÚRSO vo svojom novom rozhodnutí.

Na zásadné zmeny v štruktúre tarifných skupín aj jednotlivých sadzbách pri distribúcii plynu sme upozornili v našom článku už vlani v novembri. Napokon, viaceré subjekty minulý rok upozorňovali, že presun nákladov do fixnej zložky, ako to zaviedla nová cenová vyhláška, je v rozpore so zásadou dosahovania úspor energie u odberateľov. ÚRSO ale vtedy námietky dodávateľov ani zamestnávateľských asociácií neuznal. Teraz priznal, že ním stanovené ceny mohli niektorých odberateľov diskriminovať.

Predseda vlády Robert Fico tvrdil, že ceny za distribúciu plynu (aj elektriny u SSE-D) sa vrátia na úroveň minulého roka. Pozreli sme sa na to, ako sa čerstvé ceny pri plyne prejavia u jednotlivých odberateľov. Prepočítali sme vybrané spotreby podľa starých, nových aj retroaktívne zneplatnených cien.

Malí odberatelia ušetria, ale mohli aj viac

Odberatelia, ktorí plyn využívajú minimálne (na varenie) a v minulom roku boli v distribučnej tarifnej skupine M/Da (do 2110 kWh, resp. 200 m3) a v tomto roku sú v skupine 1, jemne ušetria na variabilnej zložke a 36 centov ročne si priplatia na fixnom poplatku. Napríklad pri ročnej spotrebe na hornej hranici tejto tarifnej skupiny zaplatia na fixnom poplatku 21,36 eur a za spotrebu 44 eur. Dohromady to znamená, že vlani za jedno odmerné miesto zaplatili takmer 70 eur, teraz najviac 65 eur. Vo výsledku 5 eur ušetria.

Ak by zostali v platnosti nahradené hodnoty sadzieb pre SPP-Distribúciu, mohli ušetriť približne 18 eur za rok.

Odberatelia plynu s ročnou spotrebou približne do 18 000 kWh sa presunuli z distribučnej sadzby M/Db do tarify 2. Pri vybranej ročnej spotrebe 16 000 kWh (asi 1500 m3) plynu vlani zaplatili za jeho distribúciu asi 200 eur. Na základe rozhodnutia vydaného túto stredu zaplatia ročne 191 eur a vo výsledku ušetria na distribúcii takmer 10 eur.

Pritom podľa cien stanovených koncom októbra, mohli ušetriť trikrát viac.

Ako uviedla spoločnosť SPP-Distribúcia odberatelia plynu v spomínaných dvoch kategóriách predstavujú až tri štvrtiny všetkých odberateľov zemného plynu na Slovensku.

Ak si vezmeme zákazníka z kategórie M/Dc, ktorý používa plyn na varenie, ohrev vody aj vykurovanie a jeho ročná spotreba plynu je 30 000 kWh a po novom patrí do skupiny 3, vlani zaplatil na distribučných poplatkoch približne 316 eur, dnes na nich zaplatí o necelých 20 eur viac. Podľa pôvodných cien stanovených pre rok 2017 by platil len o 3 eurá a je možné povedať, že tohtotýždňová zmena rozhodnutia ho nijako nezasiahne.

Veľkí kurenári si aj tak priplatia

Do kategórie zraniteľných odberateľov však patrí každý koncový odberateľ plynu s ročnou spotrebou do 100 000 kWh za predchádzajúci rok. Ak je na odbernom mieste ročná spotreba plynu 85 000 kWh, vlani malo pridelenú distribučnú sadzbu M/Dd a dnes tarifu 6, vybraná firma si oproti vlaňajšku na tejto zložke ceny priplatí asi 118 eur ročne. Ak by k zmene rozhodnutia ÚRSO pre distribútora plynu nedošlo, priplatil by si 186 eur ročne. Vo výsledku si síce na distribúcii plynu priplatí, ale hrozilo, že ešte viac.

* cena za variabilnú zložku sa v r. 2016 počítala v €/m3. Pre porovnanie so súčasnými cenami ju uvádzame v €/kWh pri približnom prepočte 1 m3 = 10,55 kWh

Pozn.: ku všetkým cenám je potrebné pripočítať 20% DPH

Ostatné hodnoty sadzieb, ktoré ÚRSO určil k 1.1.2017 pre skupiny 7 až 26, úrad nezmenil. V platnosti tak zostávajú napríklad ceny stanovené pre obyvateľov bytovky s vlastným plynovým kotlom a ročnou spotrebou 320 000 kWh. Po novom je zaradená do distribučnej skupiny 8 a za distribúciu plynu si oproti minulému roku priplatí až 1250 eur ročne. Pri počte 32 bytov to znamená necelých 40 eur na byt.

Treba dodať, že všetky tieto prepočty vychádzajú z hodnôt uvedených v rozhodnutiach. K tým však musí koncoví odberateľ pripočítať vždy aj 20-percentnú DPH.

Záver – nie sme v roku 2016

Hovoriť o tom, že ceny sa odberateľom vrátili na rovnakú úroveň ako vlani, nie je úplne namieste. Pri individuálnych skutočných odberoch sa zmeny prejavia odlišne – aj keď pri úradom obľúbených priemeroch sa možno dajú napasovať tak, aby sedeli. Zdá sa však, že sa podarilo odstrániť niektoré extrémy, ktoré vznikli úpravou fixných platieb. 

Poplatky za distribúciu tvoria asi 34 % koncovej ceny plynu domácností, najväčšou položkou je komodita – v roku 2015 tvorila 60 % (bez DPH). Pri otázke koľko ľudia reálne zaplatia za plyn v tomto roku by tak mohla zohrať rolu schopnosť domácností a malých firiem vyrokovať si lepšie podmienky so súčasným alebo novým dodávateľom plynu. K dispozícii máme napríklad doklady potvrdzujúce, že dodávateľ plynu v snahe udržať si zákazníka znížil dohodnutú cenu až o 25 %.

Oveľa dôležitejším faktorom ale bude extrémne chladná zima, ktorá oproti minuloročnej vykurovacej sezóne významne zvyšuje spotrebu plynu. Celkové účty za plyn, ktorým domácnosti kúria, tak budú vyššie než posledné sezóny. Pre samotnú SPP-distribúciu to môže znamenať, že aj keď sa pod tlakom kritiky z najvyšší politických miest vzdala vysokých fixných poplatkov, vďaka chladnej zime získajú viac peňazí cez variabilnú zložku, ktorá sa odvíja od spotreby.

Napokon, aj ÚRSO vo svojom rozhodnutí z 25. januára uvádza, že pri tohtotýždňovom rozhodnutí vychádzal z odlišného predpokladaného množstva distribuovaného plynu, než SPP-Distribúcia plánovala pri podkladoch k návrhu v lete 2016.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.