Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Burza trh cisla
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Lyfetime (licencia Creative Commons)
15. októbra 2010 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Aké sú očakávania od OKTE

Slovenské elektrárne od založenia samostatného OKTE očakávajú zjednodušenie obchodovania, zvýšenie transparentnosti a zvýšenie likvidity trhu. Vznik samostatného regulovaného subjektu si v prvom rade vyžiadal samotný trh, vyhlásila Alena Šalamonová zo spoločnosti Slovenské elektrárne.

Správca prenosovej sústavy a terajší zúčtovateľ odchýlok SEPS očakáva predovšetkým to, že sa kvalita služieb nezhorší: OKTE bude používať rovnaký systém a rovnaké postupy. Jedinou zmenou bude presun zodpovednosti zo SEPS na OKTE, napríklad aj pokiaľ ide o vysvetľovanie zúčtovania odchýlok, či pokiaľ ide o dáta o spotrebe, vyhlásil Jaroslav Kubinec zo spoločnosti SEPS.

Zákon hovorí, že OKTE začne vykonávať svoje úlohy od 1. januára 2011, reálne však musí začať činnosť už o deň skôr, teda v posledný deň roka 2010. Administráciu však budú vykonávať rovnakí ľudia, takže prechod by mal byť bezproblémový, doplnil Kubinec.

Od nového subjektu očakávame predovšetkým zvýšenie likvidity na spotovom trhu, i keď v prvých dňoch a týždňoch v januári 2011 zmeny neočakávame, doplnil Igor Nagy (ČEZ Slovensko).

Názory odzneli na odbornej konferencii Energofórum 2010 vo Vyhniach počas piatkovej (15.10.) panelovej diskusie.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.