Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
elektricka siet - flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Elektrická sieť - Foto:Flickr/Ian Muttoo
2. júna 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Aj regulačné úrady z V4 kritizujú dohodu medzi Rakúskom a Nemeckom

V polovici mája sa nemecký regulátor Bundesnetzagentur a rakúsky E-Control dohodli na systéme pre riadenie preťaženia elektrizačných sústav na hranici medzi týmito štátmi. Regulátori z krajín V4 sú znepokojení, že ak v októbri 2018 vstúpi do platnosti, bude naďalej pretrvávať nesúlad s požiadavkami legislatívy EÚ, ako aj technickými limitmi prepojenej prenosovej sústavy.

Úrady dlhodobo podporovali, aby sa rozdelila nemecko-rakúska ponuková oblasť. Komerčné transakcie na hranici majú preukázateľne negatívny dopad na dostupné prenosové kapacity na prepojovacích vedeniach v susedných štátoch a na celkovú bezpečnosť kontinentálneho prenosového systému.

Nedostatočná transparentnosť prístupu

Limit pre dlhodobú kapacitu bol stanovený v objeme 4,9 GW. Podľa názoru regulátorov V4 neboli poskytnuté žiadne technické analýzy, ktoré by takto vysokú hodnotu zdôvodnili. Naopak, poukazujú na rozhodnutie ACER podľa ktorého je maximálna kapacita medzi týmito oblasťami vo výške 3,158 GW.

Ako ďalej tvrdia, Rakúšania a Nemci pri stanovení limitu 4,9 GW neaplikovali spoločnú metodiku výpočtu kapacity podľa nariadenia, ktorým sa stanovuje usmernenie pre prideľovanie dlhodobých kapacít. Dohoda podľa nich neberie do úvahy vplyv výmen medzi krajinami na preťažené prepojovacie vedenia v  CEE regióne, čo potvrdil aj ACER.  Dohoda taktiež negarantuje, že najviac dotknuté sieťové prvky na východ od hranice ponukovej oblasti Nemecko/Luxembursko – Rakúsko, budú počas výpočtu kapacity brané do úvahy.

Chýbajúca regionálna koordinácia

Rakúsko-nemecké rokovania v tejto veci považujú regulátori V4 za zákulisné, ktoré nespĺňali štandardy stanovené EÚ legislatívou. Do práce na postupoch prideľovania kapacity neboli oslovení ani prevádzkovatelia prenosových sústav, ktorý sa nedávno rovnako kriticky vyjadrili k rakúsko-nemeckej dohode. „Tento prístup je v rozpore s jedným zo základných princípov v rámci interného trhu s elektrinou EÚ, ktorým je koordinácia,“ píše sa vo vyhlásení.

Spoločné vyhlásenie podpísali Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, Energetický regulačný úrad Českej republiky, Regulačný úrad pre energetiku a sieťové odvetvia Maďarska a Energetický regulačný úrad Poľska.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.