Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
31. augusta 2011 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Minister Miškov rokoval o ropovode Bratislava-Schwechat Pipeline

Bratislava 31. augusta (TASR) – Dnes sa na pôde Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky (MH SR) stretol minister Juraj Miškov za účasti zástupcov spoločnosti Bratislava – Schwechat Pipeline (BSP) a Transpetrol, a.s. s predsedom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozefom Dvončom a s výkonným podpredsedom ZMOS Milanom Muškom. Témou stretnutia bol projekt výstavby ropovodného prepojenia s Rakúskom.

„Dnes ešte nie je rozhodnuté o definitívnej trase ropovodného prepojenia. Už teraz je však potrebné komunikovať a viesť so samosprávami otvorený dialóg. Som presvedčený, že pre projekt BSP nájdeme podporu aj dotknutých miest a obcí. O ktoré pôjde, bude známe až po definitívnom rozhodnutí vlády SR,“ pripomenul minister J. Miškov.

Nemcsics: „Vzhľadom na to, že z pohľadu hospodárstva SR, ale aj jeho energetickej bezpečnosti ide o veľmi významný projekt, je dôležité v tejto fáze hľadať a nachádzať spoločný konsenzus pri jeho realizácii. Význam tohto projektu určite nemôže zlyhávať na otázkach jeho ekologickej bezpečnosti, pretože práve ochrana životného prostredia musí byť a aj je prvoradá tak pri výbere trasy, ako aj pri spôsobe technického a technologického riešenia celého diela. Snahou spoločnosti Bratislava – Schwechat Pipeline, ako aj Transpetrol a.s. je, aby navrhované riešenie bolo všeobecne prijateľné a užitočné.“

Dvonč: „ZMOS si uvedomuje významnosť a dôležitosť projektu ropovodného prepojenia. Sme pripravení o ňom komunikovať v orgánoch ZMOS a v dotknutých regionálnych združeniach ZMOS.“

Predseda ZMOS na rokovaní tiež uviedol, že by bolo vhodné zaoberať sa aj kompenzáciami, napr. u malých obcí príspevkom na riešenie územných plánov a upozornil na časovú náročnosť spracovania zmien a doplnkov územných plánov v dotknutých obciach.

O ekonomickej výhodnosti, ale aj o environmentálnej bezpečnosti ropovodného prepojenia Slovenska s Rakúskom bude rozhodovať vláda SR na svojom rokovaní v septembri tohto roku. Rozhodnutie o konečnej trase bude následne komunikované s dotknutými mestami a obcami, cez ktorých územia ropovodné prepojenie povedie. Zástupcovia BSP preto prijali pozvanie ZMOS zúčastniť sa na rokovaní Rady ZMOS, ktorá sa uskutoční 20. septembra v Trenčíne. Jej cieľom bude podrobne a komplexne informovať radu a predstaviteľov regionálnych združení o projekte ropovodného prepojenia BSP.

Daniela Piršelová hovorkyňa ministra

Copyright © TASR 2011

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.