Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Malatinsky-TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský. Foto: TASR/Michal Svítok
31. októbra 2012 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Malatinský v Poľsku podpíše tzv. intenčný list o plynárenskom prepojení

„Cieľom stretnutia je posilnenie ekonomických záväzkov medzi krajinami V4. V rámci stretnutia slovenská a poľská strana podpíšu tzv. intenčný list (Letter of Intent) týkajúci sa slovensko-poľského plynárenského prepojenia,“ informoval hovorca ministra hospodárstva SR Stanislav Jurikovič. Intenčný list vyjadruje predbežný písomný záväzok oboch strán pokračovať v spolupráci na projekte.

List by mal byť následne zaslaný Európskej komisii, čím sa môže zvýšiť pravdepodobnosť na financovanie projektu z EÚ fondov prostredníctvom nástroja „Spájame Európu“. „V súčasnosti najdôležitejším bodom spolupráce medzi Slovenskom a Poľskom v sektore plynárenstva je príprava realizácie vzájomného prepojenia plynárenských prepravných sietí. Toto prepojenie je neoddeliteľnou súčasťou Severojužného plynárenského koridoru, ktorý má prechádzať cez všetky krajiny V4 a Chorvátsko a spájať dva LNG terminály v Poľsku a Chorvátsku. Pre tento projekt bola zriadená aj pracovná skupina krajín V4 a Chorvátska, ktorá počas nášho predsedníctva vypracovala predbežný technický dizajn projektu,“ pripomenul v tejto súvislosti šéf slovenského rezortu hospodárstva Malatinský. Slovensko-poľské plynárenské prepojenie je v súčasnosti vo fáze vypracovania štúdie realizovateľnosti. Do konca roku 2012 má byť ukončená analýza výsledkov tejto štúdie.

Poľské ministerstvo hospodárstva pripravilo aj návrh všeobecnej Deklarácie V4. Ten sa v oblasti energetiky dotýka integrácie vnútorného trhu s plynom, dodávok ropy, trhu s obnoviteľnými zdrojmi a európskej schémy obchodovania s emisiami. Ďalším dôležitým dokumentom, ktorý nadväzuje na Deklaráciu V4, je Memorandum o porozumení. To už konkrétne popisuje aktivity pri tvorbe spoločného modelu trhu s plynom. Do konca decembra 2012 národné regulačné orgány vypracujú analýzu trhu. Na konci februára 2013 by mala byť vypracovaná analýza Gas Target Modelu (na základe projektu prideleného Vyšehradským fondom) a na základe výsledkov analýzy by sa mal pripraviť návrh „cestovnej mapy“ pre fungovanie spoločného trhu s plynom v rámci regiónu V4, ktorý by mal byť predložený na rokovanie premiérov už v júni 2013. Ministri okrem regionálnej spolupráce v sektore elektriny, ropy a plynu budú diskutovať aj o podpore konkurencieschopnosti a zvýšenia inovatívnosti, o obchodnej politike, o politike jednotného trhu či o spoločnej propagácii voči tretím krajinám.

Slovensko-poľské plynárenské prepojenie je v súčasnosti vo fáze vypracovania štúdie realizovateľnosti. Do konca roku 2012 má byť ukončená analýza výsledkov tejto štúdie.

Zdroj: TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.