Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Ropna rafineria
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / scott cassidy (licencia Creative Commons)
1. januára 1970 Ostatné od Energia.skSITA

Slovnaft v polročnej strate 5,8 mil. eur

Pondelok – 16.08.2010

Slovensko:

Na Slovensku vznikla Slovenská asociácia fotovoltaického priemyslu (SAPI). Zakladajúca schôdza SAPI sa uskutočnila v polovici júla 2010. Cieľom asociácie je podpora fotovoltaického priemyslu na Slovensku a trvalá podpora rozvoja obnoviteľných zdrojov. Členmi sú tri spoločnosti: Fronius Slovensko, s.r.o., Generm, s.r.o. a MyEnergy, a.s.

Spoločnosť Chemcomex Praha, a.s. dodá zariadenie pre odber vzoriek pre bezpečnú a spoľahlivú prevádzku 3. a 4. bloku Atómovej elektrárne Mochovce. O víťazovi tendra v celkovej hodnote 1,26 mil. eur bez DPH informuje Vestník verejného obstarávania.

Európska únia:

Český energetický gigant ČEZ plánuje investovať do rozvoja elektromobilov. Do roku 2013 chce vybudovať na území Českej republiky sieť štandardizovaných dobíjacích staníc pre elektrické autá. (viac informácií)

Maďarsko podporuje výstavbu oboch konkurenčných plynovodov: Južný tok aj Nabucco. Južný tok (South Stream) je projektom Ruskej federácie, ktorý má priviezť zemný plyn po dne Čierneho mora do Bulharska a ostatných krajín Európy. Projekt Nabucco na druhej strane podporuje EÚ v snahe znížiť energetickú závislosť na Rusku. Plyn bude pochádzať z  oblasti Kaspického mora.

Utorok – 17.08.2010

Slovensko:

Spoločnosť PP Controll, a.s., Bratislava zabezpečí inžinierske práce na elektrických častiach zariadení systémov kontroly a riadenia 3. a 4. bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Verejné obstarávanie v konečnej hodnote 19,67 mil. eur bez DPH sa uskutočnilo formou rokovacieho konania bez výzvy na súťaž. PP Control v súčasnosti pôsobí na 1.a 2. bloku elektrárne v Mochovciach.

Skupina Slovnaft zverejnila výsledky hospodárenia v roku 2010. V druhom kvartáli vykázala spoločnosť prevádzkovú stratu v hodnote 3 mil. eur. Celková strata v prvom polroku činila 5,8 mil. eur. Kapitálové výdavky skupiny Slovnaft dosiahli počas prvých šiestich mesiacov tohto roka úroveň 52,2 mil. eur.

Európska únia:

Maďarská ropná a plynárenská skupina MOL vykázala v druhom kvartáli 2010 čistú stratu 43,2 mld. maďarských forintov. Pre porovnanie v druhom štvrťroku 2009 koncern zaznamenal čistý zisk 19 mld. forintov.

Veľká Británia postaví prvú geotermálnu elektráreň s inštalovaným výkonom 10 MW. Elektráreň v meste Cornwall má zásobovať elektrinou a teplom cca. 20 tis. domácností. (viac informácií)

Svet:

Brazília chce diverzifikovať svoje energetické zdroje. Do roku 2030 si vláda stanovila postaviť päť nových jadrových reaktorov. Plány môžu narušiť aktuálne problémy s financovaním. (viac informácií)

Nemecká spolková krajina Sasko transportuje jadrový odpad do Ruska. Náklady na prevoz vyhoretého paliva dosiahnu 10 mil. eur. (viac informácií)

Rusko možno nezíska zákazku na vybudovanie jadrovej elektrárne v Bielorusku. Spory medzi krajinami z nedávnej minulosti spôsobili, že veľkým konkurentom Moskvy sa stala Čína. Podľa analytikov však nakoniec príde k dohode Ruska a Bieloruska. (viac informácií)

Streda – 18.08.2010

Slovensko:

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) usporiada prvú aukciu na predaj zemného plynu v histórii Slovenska. Uskutoční sa od 20. augusta do 8. septembra 2010. Zemný plyn na rok 2011, prípadne aj na roky 2012 a 2013. Víťazom dražby bude účastník s najvýhodnejšou cenovou ponukou za 1 MWh zemného plynu.

Podľa neoficiálnych informácií majú Slovenské elektrárne, a.s. záujem o kúpu väčšinového podielu poľskej spoločnosti ENEA. Záujem o privatizáciu poľského štátneho podniku doteraz prejavilo šesť firiem. Medzi nimi je i Český Energetický a priemyselný holding (EPH), či francúzsky EDF a španielska Iberdola. ENEA je tretia najväčšia elektrárenská spoločnosť v Poľsku. Predáva približne 16 % elektrickej energie v krajine. 

Európska únia:

Nemecko odložilo rozhodnutie o zdanení jadrového paliva. Sporný návrh vyvolal vlnu rozhorčenia medzi prevádzkovateľmi jadrových elektrární. Vláda mala definitívne rozhodnúť už začiatkom septembra, no stane sa tak až ku koncu mesiaca. Kabinet Angely Merkelovej si chce ponechať dostatočný čas na dosiahnutie dohody s energetickými firmami. (viac informácií)

Škótsko sa obracia na obnoviteľné zdroje. Plánuje postaviť elektráreň využívajúcu prúd morskej vody ako aj plávajúci veterný park. (viac informácií)

Spolková krajina Horné Rakúsko pripravuje kampaň proti atómovým elektrárňam Temelín, Mochovce a Isar. Kampaň zahŕňa investície na právne kroky, vypracovanie odborných analýz ako aj informačnú kampaň a politický lobing. Na tieto účely vláda vyčlenila 200 tis. eur.

Svet:

Spojené arabské emiráty (SAE) postavia najväčšiu elektráreň v krajine s inštalovaným výkonom 2.tis. MW. V prevádzke bude koncom roka 2010. Má poháňať elektrickou energiou východné pobrežie emirátu Fujairah. (viac informácií)

Japonsko sa usiluje vyvinúť novú generáciu ľahko vodných jadrových reaktorov. Ide o spoločný projekt vlády spolu s priemyselnými energetickými firmami. Zámerom je v priebehu niekoľkých desaťročí expandovať a nahradiť dosluhujúce reaktory v Európe a USA. Finálny návrh moderných reaktorov sa má predstaviť v roku 2015. (viac informácií)

Indonézia vyťaží plánované množstvo uhlia. Vláda informovala, že aj napriek nepriaznivým poveternostným podmienkam, ktoré spôsobili silné dažde, dosiahne v roku 2010 očakávanú produkciu uhlia v objeme 254 mil. ton.

Štvrtok – 19.8.2010

Slovensko:

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) nevidí dôvody na zvýšenie cien plynu pre domácnosti. Regulačný úrad reagoval na tvrdenia SPP, že v dôsledku súčasného cenového nastavenia má spoločnosť miliónové straty. SPP nakupuje zemný plyn  od ruského dodávateľa Gazprom Export, s ktorým má zmluvu na 20 rokov. Podľa ÚRSO je cena  výrazne vyššia než na spotových trhoch. Ak by ich SPP kupoval tam, šéfa regulačného úradu by cena bola nižšia až o polovicu. Úrad podľa Jozefa Holjenčíka v tomto roku zmenu cien neplánuje. Podľa SPP je hlavným dôvodom dlhodobej zmluvy z Gazprom Export energetická bezpečnosť. Spotové trhy sú podľa plynárov nestabilné a nezabezpečujú garanciu bezpečnosti dodávok pre Slovenskú republiku.

Spoločnosť Transpetrol potvrdila prijatie zadržiavanej odplaty za prepravu a skladovanie ropy od českých spoločností Česká rafinérska a Paramo. O povinnosti vyplatiť Transpetrolu finančné prostriedky v hodnote viac než 13.mil. eur rozhodol Mestský súd v Prahe v júli tohto roku.

Svet:

Magma  Energy z Kanady zvyšuje svoj vplyv na Islande. Tento týždeň odkúpila ďalších 38 % akcií geotermálnej energetickej spoločnosti HS Orka. Zvýšila tak svoj podiel už na 84 %. Musí však čeliť silným protestom verejnosti a vládnemu vyšetrovaniu. HS Orka vyrába približne desatinu spotreby elektriny na Islande z miestnych horúcich prameňov. (viac informácií)

Ruská federácia sa chce podieľať na výstavbe elektrickej prenosovej sústavy, ktorá by dopravovala elektrinu z Tadžikistanu do Pakistanu, cez územie Afganistanu. Náklady na výstavbu elektrickej siete sa odhadujú na 680 mil. eur. (viac informácií)

Piatok – 20.08.2010

Slovensko:

Predstavitelia občianskeho združenia Nie ropovodu cez Žitný ostrov dnes odovzdali na Ministerstve pôdohospodárstva SR viac než 50 tis. petičných hárkov proti výstavbe ropovodu medzi Rakúskom a Slovenskom. Ropovod je dlhodobo terčom kritiky environmentálnych organizácií. Tvrdia, že v prípade havárie by mohlo dôjsť k znečisteniu zdrojov pitnej vody. Podľa ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona je v kompetencii ministra hospodárstva Juraja Miškova, aby rozhodol o budúcnosti projektu. Záväzok proti vybudovaniu slovensko-rakúskeho ropovodného spojenia si dala vláda Ivety Radičovej do svojho programového vyhlásenia.

Európska únia:

Nemecké solárne firmy zvyšujú svoj export do zahraničia. Kompenzujú tak klesajúci dopyt na domácom trhu. Ten spôsobilo vládne zníženie garantovaných výkupných cien za elektrinu zo solárnych zdrojov od júla 2010. Firmy z Nemecka podľa prognóz  nainštalujú v tomto roku polovicu všetkých nových solárnych zdrojov vo svete. (viac informácií)

Rumunsko podľa vlády konca roka 2010 ukončí reštrukturalizáciu energetiky. Cieľom transformácie je vytvoriť dve štátne firmy Hidroenergetika a Electra. Tie si prerozdelia správu energetických podnikov. Rumunské odbory sú proti. Vláde v snahe znížiť deficit plánuje tiež odpredať menšinové podiely kľúčových štátnych firmách v nasledujúcich dvoch rokoch. (viac informácií)

Česká republika čerpá stále viac ropy zo západu. Dokazuje to oficiálna vládna štatistika. Import ropy za posledný pol rok sa zvýšil najmä prostredníctvom ropovodu IKL z nemeckého Ingolstadtu. Podiel ruského ropovodu Družba na dodávkach komodity v tomto roku klesol na 58 % z nedávnych 75 %.

Svet:

V americkom štáte Maine spustili do prevádzky najväčšiu podmorskú elektráreň v USA. Ide o demonštračný projekt s inštalovaným výkonom 60 kW. Pridaním ďalších turbín sa má do konca roka zvýšiť výkon na 150 kW. Do komerčnej elektrickej siete sa elektráreň zapojí pravdepodobne v roku 2011. (viac informácií)

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.