Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
nuclear reactor by the sea
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/AmyZZZ1 (licencia Creative Commons)
9. augusta 2010 Jadrová energia od Energia.skSITA

2018: Veľká Británia postaví novú jadrovú elektráreň

Londýn opäť podporí jadrovú energiu. Potrebuje ju k splneniu svojich klimatických záväzkov. Podľa ministra pre energetiku začne nová elektráreň s výrobou elektriny už v roku 2018. Nepriamo tak potvrdil, že energia z obnoviteľných zdrojov stále nie je dostatočne konkurencieschopná v porovnaní s konvenčnými zdrojmi.

Nová jadrová elektráreň sa nebude financovať z verejných zdrojov, informuje AP. Pôjde tak o vôbec prvú súkromnú investíciu v Británii od havárie atómovej elektrárne Three Mile Island v roku 1979 v USA. „Bolo už od začiatku jasné, že ďalšiu generáciu našich elektrární postavia súkromní investori,“ uzavrel minister pre energetiku a klimatické zmeny Chris Huhne.

Spoločnosti EDF a Centrica plánujú vybudovať nový jadrový zdroj do roku 2018, informuje The Telegraph. Nasledovať by mal projekt výstavby jadrovej elektrárne nemeckého konzorcia RWE a E-ON v roku 2020.

Veľká Británia musí splniť ambiciózne klimatické ciele. Do roku 2020 sa zaviazala  využívať 15 % energií získaných z OZE. Zároveň chce znížiť objem emisií CO2 o 80 % v porovnaní s hodnotami v roku 1990, vysvetľuje Bloomberg.

Chris Huhne je ministrom za Liberálnu stranu. Podľa koaličnej dohody majú liberálni demokrati právo zdržať sa hlasovania v otázke jadrovej energie v dolnej komore britského parlamentu. Dohoda zároveň zakazuje, aby sa táto otázka stala dôvodom pre pád vlády, uzatvára The Telegraph.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.