Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Slovensko 2
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: (c) Michal Hudec
14. októbra 2010 Ostatné od Energia.skSITA

100 dní vlády (energetika)

Jeden neúspešný pokus o účelové skrátené legislatívne konanie a hon na Holjenčíka, obštrukcie pri snahe jediného dodávateľa plynu pre domácnosti pri úprave ceny, premeškanie termínu pre doručenie akčného plánu pre OZE do Bruselu a kauza Chren. To sú štyri najzásadnejšie prešľapy na Ministerstve hospodárstva a výstavby počas prvých 100 dní od nastúpenia nového vedenia.

Naopak spomedzi pozitívnych krokov je potrebné zdôrazniť najmä zrušenie daňových výnimiek na niektoré palivá a tiež zastavenie výstavby ropovodu cez Žitný ostrov. Dôležitým, ale skôr neutrálnym krokom je zavedenie odvodu do Národného jadrového fondu.

Zhrnuté: 4 zlé body, 2 dobré body a 1 technický. Toľko sumarizácia.

K negatívam

Dá sa argumentovať, že spoločnosť SPP si zvolila načasovanie svojej požiadavky veľmi nevhodne: Krátko po voľbách. A preto bolo hlasovanie zástupcu štátu na valnom zhromaždení firmy v auguste možno racionálnou politickou odpoveďou. Nič to však nemení na fakte, že potenciálni konkurenti SPP môžu nadobudnúť pocit neistoty, pokiaľ ide o dokazovanie oprávnených nákladov pri dodávkach plynu v regulovanom segmente domácností.

Pokiaľ ide o snahu odvolať Jozefa Holjenčíka, pokus o účelovú novelu zákona o regulácii v skrátenom legislatívnom konaní nemožno ospravedlniť. Zákon nemôže slúžiť politickým cieľom, akokoľvek dobre zamýšľaným. Ministerstvo hospodárstva si malo dať námahu vypracovať analýzu odborných pochybení šéfa Rady pre reguláciu a na základe faktov ho odvolať. Napríklad pre rozdelenie domácností na malé a veľké.

Akčný plán pre OZE bol vypracovaný už pri odchode bývalého ministra Jahnátka. Už vtedy sa riešil skráteným pripomienkovaním, už vtedy dal komisár Oettinger tichý súhlas s meškaním max. 3 mesiace. Nové vedenie MHV SR tento tolerovaný termín premeškalo, paradoxne do vlády predložilo znenie návrhu, ktoré sa od toho Jahnátkovho až tak veľmi nelíši.

Kauza Chren. Štátny tajomník to vzal s úsmevom.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.