Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
ropna rafineria pracovnici - SITA
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pracovníci ropnej rafinérie. Foto: SITA/AP Photo/Nabil al-Jurani
24. mája 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Pri Rimavskej Sobote chcú postaviť rafinériu za 900 mil. eur

Poslanci mestského zastupiteľstva v stredu odsúhlasili investičný zámer, avšak za podmienky, že závod nebude mať negatívny vplyv na životné prostredie. Pôjde o takmer miliardovú investíciu s trojročnou návratnosťou. Závod by mal stáť na ploche 30 až 35 hektárov. Rimavská Sobota je podľa investora jednou z piatich vytypovaných lokalít, kde sú prečerpávacie stanice ropy.

Podľa primátora mesta Jozefa Šimka by závod mal stáť smerom na Kurinec, za bývalou poltárskou traťou, smerom k rieke Rimava. Investor počíta s tým, že v počiatočnom štádiu by mohlo vzniknúť minimálne 500 pracovných miest, po spustení výroby okolo 1.500 až 2.000. Pôvodne chcel súkromný investor realizovať zámer vo Vojanoch, napokon sa však rozhodol pre Rimavskú Sobotu. „Štát to určite podporí, lebo je tu obrovská nezamestnanosť,“ povedal. Podľa neho by spracovanie projektovej dokumentácie malo trvať šesť až osem mesiacov, výstavbu odhaduje maximálne na rok.

Pripomienky zo strany poslancov sa týkali najmä vplyvu takéhoto závodu na životné prostredie, chýbali im tiež podrobnejšie informácie o investícii. POslankyňa Eva Bornayová vyjadrila obavy z vplyvu výroby na okres, ktorý podľa nej patrí medzi záťažové územia z hľadiska životného prostredia. „Mesto aj okres potrebuje firmu, potrebujeme zamestnanosť, ale nie za cenu ohrozenia životného prostredia a ohrozenie zdravia obyvateľstva,“ povedala Bornayová, ktorá ako jediná hlasovala proti zámeru. Za návrh napokon hlasovalo 11 poslancov.

Zdroj: SITA, energia

Ilustračná snímka: SITA/AP Photo

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.