Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrárne Nováky - TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná foto Elektrární Nováky. Foto:TASR/Radovan Stoklasa
20. januára 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Za výrobu v Novákoch dostanú elektrárne 95,4 milióna eur

V septembri 2015 vtedajší minister hospodárstva Vazil Hudák rozhodol, že dotované spaľovanie uhlia, ktoré ťažia Hornonitrianske bane Prievidza a dodávajú ho do elektrárne Nováky (ENO), bude pokračovať až do roku 2030. Slovenské elektrárne majú v takzvanom všeobecnom hospodárskom záujme ročne vyrobiť 1584 GWh elektriny a dodať ju do sústavy v objeme 1350 GWh.

Za to majú garantovaný nárok na kompenzáciu rozdielu medzi výnosmi a nákladmi vrátane primeraného zisku. Do minulého roka si výrobca na každú megawatthodinu tejto elektriny uplatňoval doplatok, resp. tarifu DOPt. Podľa novej cenovej vyhlášky úrad vypočítava pevnú cenu za výrobu elektriny z domáceho uhlia podľa vzorca do ktorého vstupujú ceny uhlia, náklady prevádzky, priemer cien elektriny na lipskej burze PXE i ceny za poskytovanie podporných služieb pre slovenskú elektrizačnú sústavu.

Suma, ktorou odberatelia elektriny v takzvanej tarife za prevádzkovanie systému, na ťažbu a spaľovanie uhlia prispievali sa v priebehu rokov postupne navyšovala. Zatiaľ čo ešte v roku 2012 získali Slovenské elektrárne (SE) na doplatku sumu 52 miliónov eur, v roku 2013 to už bolo cez 70 miliónov eur. Od roku 2014 už jeho celková výška prekračuje 90 miliónov eur, čo súvisí aj s tým, že cena elektriny na burze v posledných rokoch klesala.

Po rokoch rastu jemný pokles

Návrh ceny za výrobu elektriny v Novákoch v roku 2017 predložili SE koncom augusta minulého roku, avšak úrad v novembri toto konanie zastavil s odôvodnením, že ich podanie obsahovalo nedostatky. ÚRSO napríklad chcelo zdôvodniť nárast investícií v roku 2018 a ich pokles na 0 eur v rokoch 2020 a 2021 a podrobne rozpísať plán investícií.

Následne ÚRSO začal cenové konanie z vlastného podnetu. Deň pred Vianocami určil na obdobie od 1.1.2017 do 31.12.2021 pevnú cenu za výrobu elektriny z domáceho uhlia, a to vo výške 95 408 561 eur.

Prehľad tarify/pevnej ceny za výrobu elektriny z domáceho uhlia

Zdroj údajov: ÚRSO, SE

S nútenou výrobou elektriny nesúhlasia viaceré strany. Popri ekológoch, ktorí upozorňujú predovšetkým na poškodzovanie ovzdušia i zdravia, kritizujú nevýhodnosť jej dotovania aj ekonómovia (napr. Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií či INESS). Na túto formu nepriamej štátnej pomoci sa sťažuje aj mimovládna organizácia EICP, ktorá vlani podala podnet na Európsku komisiu. Spôsob dotovania uhlia chceli zmeniť aj opoziční poslanci zo strany SaS, pričom argumentovali najmä netransparentným stanovením ceny lignitu, ktorý je jedným zo základných ekonomicky oprávnených nákladov.

Za zmienku stojí aj to, že zatiaľ čo ÚRSO na svojej webovej stránke zverejnilo rozhodnutie bez uvedenia schválenej sumy s poznámkou, že nezverejnené údaje sú predmetom obchodného tajomstva, SE pridelenú sumu zverejnili.

Ani prevádzkovateľ Novák nie je s vynútenou výrobou elektriny z hornonitrianskeho uhlia spokojný. Slovenské elektrárne sa dlhodobo sa sťažuje na stratovú produkciu a neúplné pokrytie nákladov potrebných na prevádzku ENO, ktoré sa majú pohybovať na úrovni 137,5 milióna eur.

Vlani Hornonitrianske bane Prievidza dodali do ENO viac ako 1,82 miliónov ton uhlia. Jeho spaľovanie stúplo najmä v posledné dva mesiace roka, kedy bol spustený aj 3. blok B, nakoľko sa elektrárňam v priebehu vlaňajška nedarilo spaľovať lignit v očakávanom objeme. Viac o výsledkoch pokusu znížiť emisie v Novákoch sa dočítate v našom staršom článku.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.