Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
16. júla 2014 Jadrová energia od Energia.skSITA

Dva belgické reaktory to už možno majú zrátané

Belgické jadrové bloky Doel-3 a Tihange-2, ktoré majú spolu inštalovaný výkon cez 2000 MW, by podľa verejnoprávnej televízie RTBF mohli skončiť v predčasnom dôchodku.

Podľa údajov prevádzkovateľa belgickej prenosovej sústavy spoločnosti Elia sa minulý rok z jadra vyrobilo takmer 40,6 miliónov MWh elektriny, čo predstavovalo podiel na domácej produkcii približne vo výške 57,15 %. Inštalovaný výkon siedmich belgických reaktorov je 5926 MWe.

Blok Doel 3, ktorý je v prevádzke od roku 1982, sa nachádza severne od mesta Antverpy. Elektráreň Tihange je juhozápadne od mesta Liège, pričom jej druhý blok spustili v roku 1983. Oba majú podobný dizajn a prevádzkuje ich firma Electrabel, dcérska spoločnosť GDF Suez.

Testovanie blokov

Federálna agentúra pre jadrovú kontrolu (AFCN) reaktory nariadila odstaviť ešte v lete 2012 po tom, čo boli pri inšpekcii objavené mikropraskliny v nádobe reaktora. V polovici mája 2013 úrad povolil reštart reaktorov. Dodatočné testy, ktoré skúmali správanie reaktorov počas prevádzky, však nepriniesli očakávané výsledky. Prevádzkovateľ preto koncom marca tohto roku oba reaktory opäť odstavil.

Aktuálny testovací program by sa mal ukončiť na jeseň. Výsledky by následne mal preskúmať a vyhodnotiť medzinárodný tím, čím sa opätovné spustenie blokov môže odsunúť až na začiatok budúceho roka. Množia sa však špekulácie o tom, že odstavenie by mohlo byť definitívne.

Na webstránke spoločnosti Elia sa ako odhadovaný termín ukončenia odstávky blokov uvádza marec 2021.

Otázny reštart, neistá zima

Aj šéf AFCN pripustil, že na základe vyhodnotenia testov sa po zime môže situácia zmeniť. Ak budú problémy pretrvávať, je otázne či k reštartu blokov vôbec dôjde. „Je to možné, ak sa Electrabel nepodarí preukázať bezpečnosť oboch nádrží,“ uviedol Jan Bens, generálny riaditeľ agentúry.

Ak k obnoveniu prevádzky oboch reaktorov nedôjde počas zimy, podľa spoločnosti Elia môže Belgicko čeliť „neistej situácii“. Ministerstvo energetiky požiadalo prevádzkovateľa sústavy, aby od 1. novembra počítal so strategickou rezervou na úrovni 800 MW.

Odklon od jadra

Skúškou pre sektor energetiky je aj politika ukončenia prevádzky atómových elektrární v krajine, ktorú belgická vláda oznámila pred dvoma rokmi. K odstaveniu blokov má dôjsť postupne v období rokov 2015 – 2025.

Väčšina politických strán sa s týmto plánom stotožňuje. Výnimkou je Nová flámska aliancia (N-VA), ktorá v máji vyhrala federálne voľby. Podľa tejto strany by mal byť phase-out pomalší a trvať až do roku 2065. V oblasti energetiky strana poukazuje na potrebu zvýšiť energetickú efektívnosť, znížiť spotrebu energie a investovať do obnoviteľných zdrojov.

Taktiež nacionalistická strana Flámsky záujem (VB) zastáva názor, že k odstaveniu blokov by nemalo dôjsť, kým krajina nemá zabezpečený dostatočný náhradný výkon.

Rokovania o podobe novej koaličnej vlády sa blížia do finále. Otázkou je či sa nová vláda bude držať dohodnutého plánu odstavenia jadra alebo ho upraví.

Environmentálna organizácia Greenpeace apeluje na trvalé odstavenie oboch reaktorov. Upozorňuje na to, že prevádzkovateľ elektrární ani kontrolná agentúra neboli schopné s istotou uviesť príčiny porušenia nádob reaktora, ani zaručiť, že nedôjde k ich ďalšiemu rozšíreniu. Od budúcej vlády očakávajú vypracovanie novej energetickej politiky založenej na OZE.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.