Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
1. januára 1970 Ostatné od Energia.skTASR

ENERGIA: Jadrová fúzia je energetickou technológiu budúcnosti

Jadrová fúzia alebo syntéza je proces zlučovania atómových jadier, ktorý je technologicky oveľa náročnejší, než jadrová reakcia. Pri jadrovej reakcii dochádza k štiepeniu jadier atómov a využíva sa v klasických atómových elektrárňach.

Jadrová syntéza je spájanie jadier atómov za vzniku ťažšieho atómu a uvoľnenia energie a elementárnych častíc. K fúzii dochádza vtedy, keď majú jadrá atómov dostatok energie na prekonanie odpudivej sily, ktorou na seba pôsobia. Dochádza k tomu pri vysokých teplotách, keď sa látky nachádzajú v stave plazmy. Aby sa plazma, ktorá predstavuje štvrté skupenstvo hmoty, dala využiť na získanie energie, musí mať dostatočnú hustotu a teplotu a musí byť izolovaná od okolia. Toto sa deje v zariadení (reaktore) s magnetickým udržiavaním plazmy s názvom tokamak, ktoré bolo vyvinuté v roku 1951 v Moskve. Doteraz sa podarilo vyprodukovať z fúznych reakcií značné množstvo energie počas výbojov trvajúcich niekoľko sekúnd. To demonštrovalo realizovateľnosť fúznej reakcie.

Vedci z USA a ďalších krajín experimentujú s jadrovou fúziou už desaťročia a dúfajú, že sa tento proces v budúcnosti stane prakticky nevyčerpateľným a široko využívaným zdrojom čistej energie.

Zdroje: Fusion EXPO: Fúzia – energia budúcnosti, podkladový materiál pre animátorov, http://pc.zoznam.sk

Copyright © TASR 2012

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.