Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Temelín-TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Jadrová elektráreň Temelín. Foto: TASR/AP Photo/David Veis
4. júla 2012 Jadrová energia od Energia.skTASR

V Česku sa rozbieha najväčší tender v histórii republiky

Bezpečnostné pravidlá sú nezvyčajne prísne a ČEZ vyjdú na desiatky miliónov korún. Spoločnosť vytvorila dve špeciálne bezpečnostné zóny – jednu priamo v pražskej centrále ČEZ a druhú v jadrovej elektrárni Temelín. A 200 špecialistov, ktorí sa na hodnotení budú podieľať, muselo prejsť špeciálnym bezpečnostným školením. Niektorí dokonca aj psychologickými testami. A ani tým sa pre nich všetko nekončí.

„Obe zóny budú nepretržite strážené,“ hovorí členka predstavenstva ČEZ Michaela Chaloupková, ktorá na proces hodnotenia ponúk dohliada. Pri príchode do práce sa tak každý z expertov musí podrobiť osobnej prehliadke a bude musieť odovzdať všetky elektronické zariadenia, vrátane mobilného telefónu.

„Chceme tak zabrániť, aby si mohol robiť akékoľvek elektronické záznamy,“ hovorí Chaloupková. Inžinieri si so sebou nebudú môcť priniesť napríklad ani ceruzku. Podľa ČEZ totiž hrozí aj to, že v nej bude skrytá miniatúrna kamera.

Jednotliví hodnotiaci sa ani nedostanú k celým ponukám uchádzačov. „Vždy budú môcť pracovať len s tou časťou ponuky, ktorá sa ich priamo týka,“ hovorí Chaloupková. Toto prísne pravidlo sa však netýka najvyššieho vedenia ČEZ. Celý IT systém je podľa nej navyše hermeticky uzavretý od zvyšku firemnej siete a k informáciám v ňom sa nedostanú ani jeho administrátori.

„Dôvodom je najmä ochrana know – how firiem, ide o špičkové technologické riešenia,“ vysvetľuje opatrenia hovorca ČEZ Ladislav Kříž.

Prísne strážený proces by mal trvať približne do konca tohto roka. Hneď potom začne fáza rokovania o detailoch jednotlivých ponúk a do polovice budúceho roka by mala špeciálna vnútropodniková komisia vybrať svojho favorita. Nezáleží pritom len na výslednej cene a technickom riešení. „Hodnotiť sa bude aj výhodnosť zmluvy. Teda výška zmluvných pokút, garancií, časové harmonogramy a podobne,“ hovorí Chaloupková.

Víťaza musí okrem predstavenstva a dozornej rady ČEZ schváliť na valnom zhromaždení aj majoritný akcionár, teda štát.

Zdroj: TASR

Ilustračná snímka: TASR/AP Photo

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.