Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
18. apríla 2012 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Ceny ropy mierne rastú, americká WTI sa predáva po 104,47 USD/barel

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s májovým kontraktom sa dnes o 7.41 SELČ predával po 104,47 USD (79,55 eura). To je o 27 centov viac ako v utorok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas utorka posilnil o 1,27 USD a uzavrel na 104,20 USD za barel. Júnový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zdražel o 5 centov na 118,83 USD/barel.

Rast cien čierneho zlata brzdí utorková správa American Petroleum Institute, podľa ktorej sa zásoby ropy v USA počas minulého týždňa zvýšili o 3,4 milióna barelov. Analytici firmy Platts predpovedali nárast len o 400.000 barelov. Oficiálne údaje zverejní dnes popoludní americké ministerstvo energetiky.

Japonskí komoditní experti zatiaľ neočakávajú ani po zlepšení prognózy vývoja globálnej ekonomiky zo strany MMF s prudkým posilňovaním cien ropy. MMF vo svojej pravidelnej polročnej správe World Economic Outlook zvýšila predpoveď tempa rastu svetovej ekonomiky v tomto roku na 3,5 % z 3,3 %, ako fond čakal ešte na začiatku roka. To na trhoch vzbudilo nádej, že dopyt po rope porastie. Podľa odborníkov však investori môžu využiť terajšiu cenovú úroveň a najprv vybrať zisky.

Informovali agentúry AP, DPA a Bloomberg.

(1 EUR = 1,3132 USD)

Copyright © TASR 2012

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.