Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
14. apríla 2012 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Argentína vraj plánuje znárodniť ropnú firmu YPF, ktorú kontroluje Repsol

Španielske ministerstvo zahraničných vecí už preto povolalo do vlasti svojho veľvyslanca v Argentíne, aby objasnil, čo má latinskoamerické krajina v pláne.

Médiá v oboch štátoch informovali, že argentínska prezidentka Cristina Fernándezová uvažuje o prevzatí 50,01-% podielu v YPF, pritom 57 % akcií tejto firmy vlastní španielsky Repsol.

Argentína obviňuje YPS, že dostatočne neinvestuje do prieskumu a rozšírenia ťažby. Niektorí analytici sa ale domnievajú, že za plánmi na znárodnenie ropnej firmy je skôr snaha o vyriešenie energetických problémov a zníženie rozpočtového schodku Argentíny.

Štátny tajomník španielskeho ministerstva hospodárstva Fernando Jiménez upozornil Buenos Aires, že poškodenie záujmov Repsolu bude Madrid považovať za poškodenie záujmov Španielska, a to by mohlo mať vážne následky.

Aj Európska komisia (EK) už „vyjadrila obavy“ z vývoja situácie okolo YPF. „V tomto spore stojíme na strane Španielska,“ uviedol hovorca komisie Olivier Bailly, podľa ktorého Brusel vyzýva obe strany, aby sa pokúsili nájsť spoločné riešenie a nepoškodili ekonomické vzťahy medzi Argentínou a Európskou úniou (EÚ). Komisia podľa neho zároveň verí, že Argentína bude rešpektovať medzinárodné normy o ochrane zahraničných investícií na svojom území.

Repsol informoval, že zatiaľ nedostal od argentínskej vlády žiadne oficiálne stanovisko k špekuláciám o znárodnení YPF. Argentínska spoločnosť sa pritom podieľa až 42 % na celkových zásobách ropy španielskeho koncernu, ktoré sa odhadujú na 2,1 miliardy barelov (1 barel = 159 litrov).

Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Copyright © TASR 2012

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.