Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Jadrová elektráreň Fukušima - TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jadrová elektráreň Fukušima v Japonsku. Foto: TASR / AP Photo / Kyodo News.
2. apríla 2012 Jadrová energia od Energia.skSITA

Približne 16.000 Japoncov z okolia Fukušimy sa vráti domov

Bezpečnostný okruh s polomerom 20 kilometrov okolo elektrárne však zostane z väčšej časti bez zmeny. Mestá v najmenej zamorených oblastiach sprístupnia, hoci niektoré ich časti zostanú naďalej uzavreté. V nedeľu (1.4.) otvorili časť miest Kawauči a Tamura, v polovici apríla to bude časť mesta Minamisoma.

Hoci sa domov bude môcť vrátiť asi 16.000 evakuovaných, podľa AP mnoho obyvateľov neustále čaká, až bude oblasť čistejšia a dôjde k obnove infraštruktúry.

Vlaňajšie silné zemetrasenie pri japonských brehoch vyvolalo vlnu cunami, ktorá poškodila fukušimskú elektráreň. Jadrá troch zo šiestich reaktorov elektrárne z veľkej časti roztavili, keď prívalová vlna vyradila z prevádzky chladiaci systém. Podľa miery uniknutej radiácie bola jadrová havária najhoršia od výbuchu v Černobyle v roku 1986.

Jadrový komplex vo Fukušime čaká postupné rozobratie, čo ale podľa odhadov potrvá niekoľko desaťročí. V druhom reaktore Fukušima navyše stále panuje smrteľne vysoká úroveň radiácie. Prvý a tretí blok, v ktorých sa tiež roztavilo palivo, odborníci zatiaľ nedokázali preskúmať.

Zdroj: ČTK, energia

Ilustračná snímka: SITA/AP Photo

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.