Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Stanislav Janis - SITA
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Stanislav Janiš. Foto: SITA.
9. februára 2012 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skTASR

Stanislav Janiš: Najefektívnejšou alternatívou k zemnému plynu je biometán

„Počas ostatných troch rokov prišlo raz k úplnému výpadku dodávok plynu a v súčasnosti k výpadku na úrovni 36 %. Hoci kríza podobná tej z roku 2009 tento rok nehrozí, je potrebné hľadať alternatívy,“ upozornil Janiš.

Pripomenul, že z prepočtov Slovenskej akadémie vied publikovaných v Stratégii rozvoja spoločnosti vyplýva, že ak by sa podarilo energeticky zužitkovať celý potenciál biomasy vo výške 120,3 PJ, celkové náklady vrátane investičných by predstavovali 717 miliónov eur. Jej energetický potenciál vyjadrený porovnaním s výhrevnosťou zemného plynu je približne 3,538 miliardy metrov kubických zemného plynu, ktorého hodnota vo fakturačnej cene plynu pre poľnohospodárske podniky je 1,3 miliardy eur. Náhradou zemného plynu biomasou by sa teda mohlo ušetriť na salde zahraničnej obchodnej bilancie približne 578 miliónov eur ročne, ktoré by slovenský spotrebiteľ neplatil do Ruskej federácie.

„Okrem vyššej bezpečnosti v časoch výkyvov dodávok z Ruska by sme vďaka biometánu mohli aj usporiť značné peniaze v slovenskej ekonomike,“ dodal Janiš.

Podľa neho je potrebné, aby sa akákoľvek nová vláda vzhľadom na negatívne skúsenosti začala vážne zaoberať otázkou diverzifikácie zdrojov energií. O to viac, ak sa ako jedno z riešení ponúka využitie slovenského poľnohospodárstva na pestovanie energetických plodín. „Som presvedčený, že spojenie energetiky a poľnohospodárstva je budúcnosťou slovenského vidieka,“ poznamenal. Nielen z dôvodu vzniku tisícov pracovných miest, ktoré by sa v dôsledku cieleného pestovania biomasy určenej na výrobu biometánu na slovenskom vidieku vytvorili.

Zdôraznil, že bolo správne, ak si Slovensko po nepríjemnej kríze úplného výpadku dodávok plynu v roku 2009 zabezpečilo poistku vo forme sprevádzkovania opačného smeru dovozu plynu z ČR. Dlhodobo ignorovaná druhá poistka, ktorou je výroba biometánu z domácej poľnohospodárskej produkcie, musí byť vyriešená aj vzhľadom na skúsenosti z posledných dní počas roka 2012.

Zdroj: TASR, energia

Ilustračná snímka: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.