Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Plynový kotol
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Július Ploth
6. septembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Teplári: Zvýšenie ceny plynu od novembra by bolo „veľmi nešťastné“

Výrobcovia tepla apelujú na regulátora (ÚRSO), aby neschválil návrh SPP na zvýšenie ceny zemného plynu, ktorý sa predáva na účely tvorby tepla. Predseda Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) Miroslav Obšivaný vyhlásil, že takéto rozhodnutie by bolo „veľmi nešťastné“, pretože sa blíži koniec roka a platné zákonné termíny je ťažké splniť.

„Musíme dodržať schválenie návrhu nových cien na valných zhromaždeniach podľa nezmyselného stále platného zákona 429 z roku 2008, kde je problém zvolať valné zhromaždenie s dodržaním lehôt podľa Obchodného zákonníka. A tam, kde je valné zhromaždenie totožné s mestským zastupiteľstvom, je to ešte zložitejšie,“ zdôraznil Obšivaný a doplnil, že SZVT v tejto súvislosti vychádza z predpokladu, že regulátor by rozhodol o zdražení plynu v októbri, s účinnosťou od 1. novembra.

„Podľa platnej legislatívy si nemôžeme zvýšené náklady na nákup plynu premietnuť do roku 2011, pričom zvýšenie ceny plynu na výrobu tepla je oprávnený náklad,“ pripomenul.

Návrh novej ceny tepla teda môžu výrobcovia tepla z plynu predložiť až po schválení na valnom zhromaždení. „Následne má Úrad pre reguláciu sieťových odvetví 60 dní na posúdenie nášho návrhu, a teda nie je možné zabezpečiť, aby bol takýto cenový návrh schválený do konca roka 2010, a retroaktivita je neprípustná,“ vysvetlil predseda SZVT.

Z uvedeného podľa neho teda vyplýva, že za dva mesiace – november a december 2010 – budú mať výrobcovia tepla vyrábajúci teplo z plynu stratu.

„Zvýšenie cien zemného plynu na výrobu tepla o 10 % bude mať dôsledky na súčasnú cenu tepla zvýšením približne o 6 %, pretože variabilné náklady predstavujú v celkovej cene tepla 70 % a v tejto položke sa zvýšenie prejaví. Výrobcovia tepla však nepripravujú zvýšenie vlastných fixných nákladov,“ uzavrel šéf zväzu výrobcov tepla.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.