Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
30. januára 2012 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Maďarská prokuratúra zrušila vyšetrovanie korupčnej kauzy MOL-INA

Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI prokuratúra po preverení množstva údajov zistila, že trestný čin, ktorý uviedla chorvátska prokuratúra, sa neuskutočnil.

Chorvátska štátna prokuratúra vlani v júni iniciovala vypočutie generálneho riaditeľa maďarskej ropnej spoločnosti Mol Zsolta Hernádiho, ktorý mal byť podozrivý zo zaplatenia úplatku bývalému chorvátskemu premiérovi Ivovi Sanaderovi.

Maďarská prokuratúra informovala chorvátskeho partnera, že nemôže vyhovieť jej žiadosti o právnu pomoc, pretože by tým bola ohrozená bezpečnosť Maďarskej republiky.

Avšak vzhľadom na skutočnosť, že nemožno vylúčiť trestný čin, 14. júna 2011 nariadil maďarský orgán vyšetrovanie. V rámci neho získala prokuratúra množstvo bankových a podnikových údajov, vykonala domovú prehliadku na maďarskom obchodnom zastúpení jednej cyperskej spoločnosti, získala a zadržala dôkazový materiál, pritom vypočula ako svedkov niekoľko maďarských občanov a jedného občana Ruska.

Na základe analýzy uvedených úkonov maďarská prokuratúra zistila, že v pôsobnosti maďarskej spoločnosti Mol sa neuskutočnil trestný čin, ktorý uviedla chorvátska prokuratúra.

Dve spoločnosti, ktoré sú registrované na Cypre, ktoré údajne odovzdali uvedený úplatok, nepatria priamo, ani nepriamo pod pôsobnosť Molu. Obe však majú priame väzby na ruského investora. V prípade spoločnosti Ceroma Holdings Ltd. nemala spoločnosť Mol žiadne obchodné kontakty a od spoločnosti Hangarn Oil Products Trading Ltd. roky nakupovala naftu, píše sa vo vyhlásení maďarskej prokuratúry.

Z výsledkov vyšetrovania podľa nej vyplýva, že tieto cyperské podniky v júni 2009 uzavreli so švajčiarskou spoločnosťou patriacou do pôsobnosti chorvátskeho investora zmluvy o poradenstve v celkovej hodnote 10 miliónov eur. Tieto zmluvy však nemajú žiadne väzby na Mol, či na jej vodcov, prípadne predstaviteľov.

Chorvátska štátna prokuratúra 31. augusta 2011 obžalovala bývalého premiéra Iva Sanadera z korupcie a zneužívania právomocí, ktorých sa mal dopustiť prijímaním úplatkov výmenou za získanie pôžičky od rakúskej banky Hypo Alpe Adria pre Chorvátsko. Sanadera tiež obvinila, že od maďarského ropného koncernu MOL prijal 10 miliónov eur výmenou za to, že mu umožnil získať väčšinové práva v chorvátskej ropnej spoločnosti INA.

MOL je aj najväčším, i keď nie väčšinovým vlastníkom akcií podniku INA, v ktorom má 47,46-% podiel a opciu na ďalších 1,6 % akcií. Chorvátskemu štátu zostalo 44,84 % akcií INA.

Copyright © TASR 2012

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.