Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Keňa - SITA
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Žena sediaca na púšti
11. januára 2012 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

FAO: Hlad môže utíšiť biomasa

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) bude počas summitu World Future Energy Summit v Abu Dhabi (Spojené arabské emiráty) diskutovať o riešení energetických problémov v potravinárskom odvetví. „V súčasnosti badáme značnú závislosť potravinárskeho priemyslu od fosílnych palív. Táto situácia môže obmedzovať odvetvie i schopnosť uspokojiť globálny dopyt po potravinách. Našou hlavnou úlohou je preto oddeliť kolísavé ceny potravín od rastúcich cien fosílnych palív,“ tvrdia predstavitelia FAO.

Vysoké a nestále ceny fosílnych palív ako aj pochybnosti o ich budúcej dostupnosti predstavujú pre poľnohospodársko-potravinárske systémy problém a podľa nedávnej správy vydanej FAO by mali prejsť na „energy-smart“ – „energeticky inteligentné“ modely.

Potravinársky sektor využíva približne 30 % svetovej spotreby energie a produkuje viac ako 20 % emisií skleníkových plynov. Pre odvetvie sa musí stať kľúčovou snaha znížiť emisie, no zároveň zaistiť potravinovú a energetickú bezpečnosť. Pri implementácii správnych riešení bude tiež možné znížiť úroveň chudoby vo vidieckych oblastiach, a to trvalo udržateľným spôsobom.

FAO tvrdí, že energeticky inteligentný prístup umožní lepšie využívať vzťah medzi energiou a potravinami. Vďaka tomu sa v sektore zníži plytvanie s potravinami, dosiahne sa vyššia energetická účinnosť a zvýši sa využívanie energie z obnoviteľných zdrojov. Zlepší sa tak prístup k moderným a trvalo udržateľných formám energie.

Počas diskusie sa bude osobitná pozornosť preto venovať aj možnosti využitia bioenergie v potravinárstve. Energeticky inteligentné poľnohospodársko-potravinárske systémy tak nezabezpečia len potravinovú a energetickú bezpečnosť, ale ich prínos bude badateľný aj v oblasti životného prostredia, zvýši sa závislosť od miestnych zdrojov energie a dôjde k diverzifikácii príjmov.

Vzhľadom na zložitosť výzvy sa tento prechod na „inteligentné systémy“ musí realizovať priebežne a je nutné s transformáciou začať už teraz, tvrdia predstavitelia FAO.

„Kľúčovou otázkou však nie je, ako začneme s prechodom k energeticky inteligentným potravinovým systémom, ale ako môžeme uskutočniť trvalý pokrok,“ tvrdí asistent generálneho riaditeľa FAO pre životné prostredie a prírodné zdroje Alexander Mueller.

(c) energia

Diskusia „Energy-Smart Food for People and Climate“ sa uskutoční 18. januára 2012 počas summitu WFES 2012 v Abú Dhabi v Spojených arabských emirátoch. Portál energia.sk je mediálnym partnerom WFES 2012.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.