Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
11. januára 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Ťažba plynu v USA vlani prekonala takmer 40 ročný rekord

Americká produkcia plynu v posledných rokoch vďaka prudkému rozvoju ťažby z bridlicových ložísk silne rastie a najväčšia ekonomika sveta sa vďaka nej stala v plyne prakticky sebestačnou.

Produkcia určená pre trh vlani vzrástla na rekordných 1,87 miliardy m3 denne a prekonala doterajší rekord 1,75 miliardy m3 za deň z roku 1973. EIA v najnovšej mesačnej prognóze odhaduje, že tento rok ťažba vzrastie o 2 % na nové maximum 1,91 miliardy kubíkov denne.

Ťažbu naďalej ženie nahor nárast produkcie plynu z bridlíc, aj keď tento rok a budúci rok sa podľa EIA pre nízke ceny expanzia spomalí. Referenčná veľkoobchodná cena plynu má podľa odhadu úradu klesnúť o približne 12 %, v roku 2013 sa však čaká oživenie cien o 17 %, teda mierne nad minuloročnou úroveň.

Dovoz skvapalneného zemného plynu do USA by mal tento rok klesnúť o 26 % na 19,6 milióna kubíkov denne, čo je asi stotina americkej produkcie. Producenti LNG prestávajú pre nízke ceny dodávať komoditu na americký trh a presmerúvajú vývoz do Európy a Ázie.

Zdroj: ČTK, energia

Ilustračná snímka: SITA/AP Photo

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.