Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
30. decembra 2011 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Cena ropy WTI sa udržuje okolo hranice 100 USD za barel

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou vo februári vzrástla na poludnie v Singapure o 12 centov na 99,77 USD (77,41 eura) za barel. Na záver štvrtkového obchodovania sa v porovnaní s predchádzajúcim dňom zvýšila o 29 centov a uzatvorila na úrovni 99,65 USD/barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent obchodovanej v Londýne klesla o 6 centov na 107,95 USD/barel.

Obchodníci zároveň pozorne sledujú vývoj v Perzskom zálive potom, ako Irán začiatkom týždňa oznámil, že v prípade uvalenia sankcií západných krajín na jeho ropný export zablokuje dodávku ropy cez kľúčový Hormuzský prieliv. Spojené štáty nato varovali, že takýto krok nepripustia.

Spoločnosť obchodujúca s komoditami Blue Ocean Brokerage uviedla, že ceny ropy by sa mohli zvýšiť až o 50 USD za barel, ak by Irán, druhý najväčší vývozca ropy z členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), Hormuzský prieliv skutočne zablokoval. „Spočiatku by mohlo ísť o rast zhruba o 20 USD, neskôr však bude potrebné pripočítať rizikovú prémiu spojenú s vyššími poistnými nákladmi, meškania v dodávkach, náklady spojené s prepravou alternatívnymi trasami a prirodzene výpadok 3,5 milióna barelov ropy denne z Iránu,“ oznámila Blue Ocean Brokerage vo svojej správe.

Informovala o tom agentúra AP.

(1 EUR = 1,2889 USD)

Copyright © TASR 2011

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.