Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
3. decembra 2011 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Barel WTI zdražel na v New Yorku na 100,96 USD

Barel severomorskej ropy Brent sa v piatok predával po 109,68 USD a v priebehu dňa zdražel o 97 centov.

Ropa začala rásť v piatok po tom, ako americká vláda oznámila, že v novembri klesla miera nezamestnanosti v krajine z októbrových 9 % na 8,6 % a bola najnižšia od marca 2009.

Rast zamestnanosti v Spojených štátoch bol len jednou z dobrých správ, ktoré prišli tento týždeň z Washingtonu. V novembri sa zvýšila aktivita priemyslu a dosiahla najvyššiu úroveň za posledných sedem mesiacov. Rastú tržby maloobchodu a centrálna banka krajiny, Federálny rezervný systém (Fed), informovala, že ekonomika dosiahla vzostup vo väčšine amerických regiónov.

Fed a centrálne banky ďalších krajín poskytli úverovým ústavom veľký objem dolárov, aby mohli poskytovať peniaze podnikom na rozvíjanie ich činnosti. Viac dolárov v obehu na celom svete viedol k poklesu jeho kurzu voči iným svetovým menám, čo sa prejavilo aj v raste ceny ropy a iných komodít.

Rast ceny ropy súvisí aj so sprísnením embarga voči Iránu, ktorý je tretím najväčším exportérom komodity. Denne jej dodáva na svetový trh 2,2 milióna barelov. Z nich po 20 % kupujú Čína, Japonsko a India a členovia EÚ z nich importujú 18 %.

Obchodníci však nespúšťajú oči z vývoja v eurozóne, v ktorej vysoké štátne dlhy niektorých jej členov vyvolávajú obavy z recesie. Možnosti jej odvrátenia budú vedieť odhadnúť experti po summite lídrov EÚ, ktorý sa uskutoční na budúci týždeň.

Informovala o tom agentúra AP.

(1 EUR = 1,3511 USD)

Copyright © TASR 2011

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.