Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
2. decembra 2011 Ostatné od Energia.skSITA

Ceny európskych emisií sa prepadli na historické minimum

Vývoj v eurozóne

Trhy s emisnými kvótami sledujú vývoj v eurozóne veľmi citlivo. Počas posledného týždňa emisie oslabovali ruka v ruke s kurzom euro/dolár potom, ako boli jednak zverejnené negatívne makroekonomické správy z Číny a EÚ, ako aj v dôsledku rastúcich obáv z dopadov dlhovej krízy na ostatné krajiny eurozóny. Ceny štátnych dlhopisov Talianska a Španielska sú naďalej vysoko nad 7%. Dlhová kríza už zasahuje nielen Francúzsko, ktoré v krátkom čase môže stratiť svoj najvyšší rating, ale aj Nemecko, ktoré malo minulý týždeň problém s predajom svojich dlhopisov.

Upokojiť situáciu sa počas posledných dní pokúsili jednak politickí predstavitelia EÚ a jednak centrálne banky vo svete, ktoré budú podporovať dolárovú likviditu na medzibankovom trhu pre európske banky. Lídri EÚ diskutujú navýšenie EFSF prostredníctvom MMF a zároveň už odsúhlasili uvoľnenie ďalšej tranže pôžičky pre Grécko a Írsko.

Trhy s energetickými komoditami

Až na výnimku uhlia, energetické komodity od začiatku tohto týždňa rástli. Dopyt po uhlí v poslednom období klesá hlavne v Ázii, čo sa prejavilo na jeho dlhodobom oslabovaní. V štvrtok sa obchodovalo za $111.75/t. Tento pokles cien zvyšoval dark spready elektrárni v Nemecku a vo VB na najvyššie hodnoty za posledných 12 mesiacov. Napriek pomerne nepriaznivým vyhliadkam ekonomického rastu vo svete sa cena ropy Brent drží nad $100. V poslednom období jej cenám najviac nahráva situácia na Blízkom východe, kde minulý týždeň boli uvalené ďalšie sankcie na Irán a situáciu tiež zneisťuje dianie v Sýrii. Ropa vo štvrtok posilnila z minulotýždňového $107.32 za barel na $111 za barel. Miernejšie počasie zlacňuje cenu britského plynu a nemeckej elektriny. Mierne posilnenie zo začiatku týždňa si však obe komodity neudržali a od stredy pokračovali v poklese na svoje 5-mesačné minimá, 57.15 p/therm a €52.75 MW/h.

Prepad cien na emisných trhoch

Ceny emisií kopírovali vývoj na energetických trhoch, avšak ich pokles bol rapídnejší než u ostatných energetických komodít. EUA klesli pod úroveň cien z obdobia ekonomickej krízy v roku 2009. V piatok sa na derivátových trhoch obchodovali za €6.9. Bola to zatiaľ najnižšia cena v II. fáze. Za týmto poklesom boli hlavne špekulácie na trhu, ktoré vyvolali náhli vypredaj emisií. Za tri dni, kedy cena poklesla z €9 na €6.90, sa zobchodovalo vyše 100 mil. EUA na derivátových trhoch. Situácii nepomohla ani analýza investičnej banky UBS, ktorá odhaduje, že cena EUA môže dokonca poklesnúť na €3. Aj keď sa ceny emisií napokon spamätali a v stredu dokonca vyskočili na €8.50, vývoj v najbližšom období môže vrátiť cenu späť po €7. Spotové ceny, ktoré sa od cien na derivátových trhoch v tomto období líšia o 5 až 15 centov sa počas obchodovania na OTC trhoch vo štvrtok vrátili pod €8 a obchodovali sa v pásme €7.92-€7.99.

Výrazný prepad zaznamenali aj CER, ktoré sa minulý piatok obchodovali na spotových trhoch mierne nad €4.5. Ich cena sa tento týždeň priblížila k €5.80, avšak vývoj na trhu naznačuje, za ceny CER budú aj naďalej oslabovať. Prispieva tomu hlavne neistota okolo budúcnosti CDM po roku 2012, ako aj rapídny rast objemov CER. Za posledný rok pribudlo vyše 285 miliónov, čo je viac než za predchádzajúce 2 roky dokopy. Spread medzi EUA a CER sa pohyboval okolo €2.5. Vzhľadom na výraznejší pokles cien CER v posledných dňoch sa tento rozdiel môže v budúcnosti zväčšovať, čo by mohlo napomôcť momentálne slabému dopytu po Kjótskych ofsetoch.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.