Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Petr Nečas - SITA
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Petr Nečas
23. novembra 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Český premiér ponúka Merkelovej verejnú diskusiu o dostavbe Temelína

Ponuka maximálnej transparentnosti v citlivej problematike má zaznieť dnes podvečer na stretnutí predsedu českej vlády s bavorským premiérom Horstom Seehoferom.

Spoločnosť ČEZ momentálne v Temelíne prevádzkuje dva jadrové bloky, stavba tretieho a štvrtého má byť hotová najneskôr v roku 2025. Uchádzači o dostavbu by mali budúci rok podať ponuky a v roku 2013 by sa malo rozhodnúť o víťazovi.

Nečas v liste zdôrazňuje záujem, aby dostavba Temelínu nemala negatívny vplyv na „vynikajúcu úroveň česko-nemeckých vzťahov“. Predseda českej vlády podotýka, že podľa európskeho práva a predpisov nemá Praha povinnosť zapojiť verejnosť susedného štátu do diskusie o výstavbe dvoch nových blokov jadrovej elektrárne. Nečasov kabinet ale chce staviť na maximálnu transparentnosť a plánuje nemeckých partnerov otvorene informovať o jednotlivých krokoch v rámci dostavby.

Podľa zdrojov z českej diplomacie sa Česko chce poučiť zo skúseností s Rakúskom, kedy informačnú stratégiu o jadrovej energetike pred rokmi podcenilo, uviedol Český rozhlas v Radiožurnáli.

V liste Nečas navrhuje usporiadať verejnú diskusiu k štúdii vplyvu rozšírenia Temeluna na životné prostredie (EIA) na území Nemecka, ktorej sa určite zúčastnia experti Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť (ŠÚJB). „Mali by sme si vyjasniť základnú vec, a tou je, že žiadny štát a tým pádom ani Česká republika nestrpí na svojom území nič, čo by ohrozovalo obyvateľstvo. Boli by sme radi, aby nás naozaj považovali za partnerov, ktorí vedia pracovať zodpovedne, „povedala šéfka ŠÚJB Dana Drábová.

Podľa zdrojov Rádiožurnálu nie je vylúčené, že verejných debát o jadrovej elektrárni bude nakoniec viac. „Určite najprv začneme krátkym úvodom do tejto problematiky. Hlavnou časťou však budú odpovede na otázky z publikaa zásadou je odpovedať na všetky, „vyjadrila sa k očakávanému priebehu diskusie Drábová.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.