Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
21. novembra 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Radičová zaradila jadrovú spiatočku

„Nie som expert na atómovú energiu. Som však ľudsky a osobne presvedčená, že tých tragédií na svete bolo dosť, aby sme zvažovali celkovú budúcnosť tohto zdroja energií. Ale opakujem, je na expertoch, odborníkoch, aby zaujali jasné stanovisko k budúcnosti jadrovej energie na Slovensku,“ vyhlásila dnes ráno premiérka Radičová.

Kto vie, ako „ľudsky a osobne“ je presvedčená premiérka, pokiaľ ide o nehody v iných energetických sektoroch. Bez ohľadu na politické aspekty diskusií o budúcnosti jadrovej energetiky, ťažké škody na ľudských životoch, životnom prostredí či majetku sa dejú aj pri ťažbe uhľovodíkov, pri dolovaní uhlia a iných energetických surovín, dokonca aj pri bežnej obsluhe energetickej infraštruktúry.

Premiérka dnes ráno povedala i to, že z nových iniciatív v energetike, najmä pokiaľ ide o prijímanie tzv. energetických balíčkov EÚ, by mal výhody pociťovať najmä spotrebiteľ v podobe nižších cien energií a jej bezpečných dodávok.

Cena elektriny z jadra

Jadro je jedným z lacnejších zdrojov elektriny, na to by premiérka nemala zabúdať, ak hovorí o cenovo dostupnej elektrine. V dokumente „Projected Costs of Generating Electricity“, ktorý v roku 2010 vydali IEA a NEA, sa o cenách elektrickej energie v slovenských podmienkach uvádza pri predpokladoch základnej úrokovej sadzby 5 %  a 10 % nasledovné:

Graf: Projected Costs of Generating Electricity 2010 (IEA, NEA)

Na grafe sú porovnané priemerné ceny počas celého životného cyklu elektrárne za 1 MWh elektrickej energie podľa využitia tej-ktorej technológie. Ceny zohľadňujú investičné náklady, prevádzkové náklady, cenu paliva, manažment odpadu a cenu emisných povolenie. V prípade kombinovanej výroby tepla a elektriny (CHP) znázorňuje červená časť stĺpcových grafov tepelnú pridanú hodnotu, ktorú je možné využiť a štatisticky tak cenu elektriny znížiť.

Cenu ovplyvňuje cez investičné náklady úroková sadzba

Ak sa bude základná úroková sadzba pohybovať okolo hodnoty 5 %, jadro vychádza ako najlacnejší zdroj, v prípade využitia celého tepelného výkonu sa na rovnakú cenu dostáva aj elektrina z kogeneračných jednotiek. V prípade scenára 2-násobne vyššej základnej úrokovej sadzby sa investičné náklady zdražujú a jadro a kogeneračné jednotky sa tak stávajú rovnako drahými zdrojmi, pokiaľ sa nekalkuluje s efektívnym využitím tepelného potenciálu.

Pri 5 %-nej základnej úrokovej sadzbe vychádza jadro cenovo najvýhodnejšie aj v rámci regionálnych charakteristík. Na grafe sú lokalizované rozsahy priemerných cien v troch regiónoch (v tomto poradí pod sebou: Severná Amerika, Európa a Ázia a Tichomorie), pričom žltá čiara znázorňuje mediánnu hodnotu, teda stredovú hodnotu podľa skutočného rozloženia. Tmavšia modrá farba reprezentuje jadro, sivá uhlie, červená zemný plyn a bledšia modrá pevninské veterné parky:

Graf: Projected Costs of Generating Electricity 2010 (IEA, NEA)

Základná úroková sadzba

Od zavedenia eura na Slovensku v roku 2009 sa hlavné finančné operácie v SR riadia základnou úrokovou sadzbou, ktorú určuje Európska centrálna banka (ECB). V období od 1. januára 2009 neprekročila hodnotu 2,50 %. Pre ilustráciu, posledná aktualizácia základnej úrokovej sadzby NCB sa uskutočnila 9. novembra 2011. Jej hodnota sa znížila z dovtedajších 1,50 % na 1,25 %, čo je nepochybne spôsobené aktuálnou situáciou v európskej ekonomike.

Na druhej strane, ak sa pozrieme na históriu niekdajšej základnej úrokovej sadzby Národnej banky Slovenska, od roku 2004 sa pohybovala pod úrovňou 5 percent. Najvyššie historické hodnoty (do 12 %) sa dosahovali v období 1993 – 1995. Od roku 1996 do doku 2002 sa hodnota pohybovala okolo 8 – 9 percent. V novembri 2002 NBS znížila základnú úrokovú sadzbu na 6,50 % a odvtedy začal trend jej kontinuálneho znižovania až k hodnote 2,50 % v okamihu zavedenia spoločnej európskej meny.

V kontexte vývoja základnej úrokovej sadzby a faktu, že Slovensko je členom eurozóny, sa dá predpokladať prvý, „5 %-ný“ scenár – elektrická energia sa bude na Slovensku vyrábať lacnejšie z jadra než z ostatných porovnávaných zdrojov. Súčasne je jadro ekologicky akceptovanou voľbou aj pokiaľ ide o emisné ciele. Do tretice, všetko jadrové palivo sa síce dováža, ale bezpečnosť dodávok nie je odkázaná na krehkosť spolupráce tranzitných krajín, ako je to v prípade zemného plynu alebo ropy.

Všetko sú to benefity, z ktorých pri dodržaní bezpečnosti prevádzky jadrových zariadení čerpá vo významnej miere aj koncový odberateľ elektriny – v podobe ceny a bezpečnosti, na ktoré dnes apelovala premiérka.

Na záver

Odhliadnuc od vyššie uvedenej argumentácie, je úplne legitímne a správne mať na jadro konzistentný pozitívny alebo negatívny názor. Ale politik, ktorý jeden rok tvrdí jedno a druhý rok druhé (hoci i súkromne a vzápätí si umýva ruky odkázaním na expertov), by mal zmenu svojho postoja podporiť inak ako len konštatovaním, že „tragédií na svete bolo dosť“. Lebo ak sa takýto argument vezme striktne a plošne, ako prvé sa musia okamžite z energetického mixu vyradiť uhlie, ropa a zemný plyn. A to je scenár, ktorý je absolútne nerealizovateľný.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.