Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
21. novembra 2011 Ostatné od Energia.skSITA

Emisné trhy zažívajú volatilné obdobie

To vystrašilo finančné a energetické trhy, ktoré so sebou stiahli aj emisné povolenky. Tie od konca minulého týždňa klesli na derivátových trhoch z €10.18 na €9.60. Tento pokles bude pravdepodobne pokračovať, poháňaný rastúcou ponukou medzinárodných emisných kvót. Navyše, do konca mesiaca november EIB začne s predajom emisií z NER300. Preto sa domnievame, že emisie by do konca roka nemali presiahnuť hranicu €10 eur. Vyhliadky na nasledujúci týždeň zostávajú negatívne, s potenciálnym pohybom spotových cien EUA v pásme €9.20-€9.70.

Dlhová kríza a makroekonomický vývoj v EÚ boli opäť hlavnými indikátormi cien emisií. Minulotýždňové eskalovanie dlhovej krízy v Taliansku a Grécku prispelo k výmene tamojších vlád. Situáciu to však neuspokojilo. Ceny talianskych dlhopisov s 10 ročnou splatnosťou sú naďalej nad 7% a slabnúca dôvera vo vládne dlhopisy v eurozóne sa šíri na ďalšie krajiny. Španielske 10 ročné dlhopisy sú najdrahšie od roku 1997 a už prekročili 6%. Rovnako ceny rakúskych a francúzskych dlhopisov pociťujú slabnúcu dôveru zo strany investorov, keď ceny 10 ročných dlhopisov sa približujú k 4 %.

Dôvera klesá

Oslabujúca dôvera v európske dlhopisy súvisí nielen so štrukturálnymi problémami európskych ekonomík, ale aj so spomaľujúcim sa ekonomickým rastom v EÚ. Eurozóna zaznamenala v treťom kvartáli veľmi nevýrazný rast. Napriek tomu, že nemecké a francúzske HDP rástli v ostatných krajinách rast stagnoval. Celkovo eurozóna v tretom kvartáli rástla 0.6 percenta, čo bol zatiaľ najslabší výsledok od konca recesie v 2009. Priemyselná produkcia však v septembri poklesla o 2% a posledné prognózy skôr indikujú, že v štvrtom kvartáli by rast európskych ekonomík mal byť negatívny. S takýmito slabými vyhliadkami rastu bude mať väčšina európskych krajín problémy znižovať nielen deficit vládne deficity, ale aj dlhové zaťaženie. Európske vlády síce prijímajú rôzne úsporné opatrenia, avšak investori sa na tieto reštrikčné balíky pozerajú veľmi skepticky.

Komodity v znamení poklesu

Vývoj v eurozóne reflektuje vývoj kurzu eura s dolárom. Euro oslabili za posledné dni na 5 týždňové minimum voči doláru, čo by na druhej strane mohla byť pozitívna správa pre európskych exportérov. Spomaľujúci sa ekonomický rast sa výrazne prejavil na cenách energetických komodít. Pokles pri cenách ropy nie je definitívny a do konca roka môže ropa pri súčasnom trende poklesnúť na $100 za barel, oslabovaná ekonomickými problémami v Európe ako aj neočakávane rýchlym návratom Líbye na trhy. Britský plyn sa drží mierne nad 60 p£/therm, najmä vďaka chladnejšiemu počasiu. Pokles cien zaznamenali aj ceny na uhlia ARA, ktorého ceny pre nasledujúci mesiac klesli na $115/t. Miernejší pokles zaznamenali aj ročné kontrakty ARA, na $117.5/t. Nemecká elektrina začiatkom tohto týždňa posilnila vzhľadom na chladnejšie počasie v Nemecku, ako aj na chystaný štrajk pracovníkov v energetickom a plynárenskom priemysle vo Francúzsku. Ročné kontrakty síce mierne posilnili na €55.55 MW/h, avšak ku koncu týždňa oslabili o 60 centov. Výraznejší nárast cien nemeckej elektriny prebehol na spotovom trhu, kde sa cena vo štvrtok vyšplhala na €62.25 MW/h.

Vývoj na energetických trhoch ceny emisií síce neposilnil, zabránil však aspoň ich výraznejšiemu oslabeniu. Ceny EUA dec11 na derivátových trhoch zaznamenali výraznú volatilitu. Denné výkyvy cien sa pohybovali v rozmedzí 40 až 50 centov. Po otvorení registrov v piatok minulého týždňa sa spotové obchodovanie začalo nad €10 eurami, avšak počas obchodovania v utorok sa cena vrátila pod €10. Počas obchodovania vo štvrtok ceny na spotových trhoch klesli pod €9.60 a vzhľadom na chystaný rast ponuky povoleniek z NER 300 by sa spotová cena mohla v najbližšom období prepadnúť k €9.

Ceny kjótskych ofsetov z CDM projektov sa počas posledného týždňa obchodovali mierne nad €7, v závere minulého týždňa však klesli na derivátových trhoch na €6.80. Spread medzi EUA a CER sa zúžil na €2.9. Miernejší pokles CER v porovnaní s EUA bol spôsobený malými objemami vydaných CER od začiatku tohto mesiaca. Aj keď v novembri bolo vydaných len niečo cez 14 miliónov povoleniek, trh zostáva aj naďalej zaplavený kjótskymi ofsetmi. Len tento rok bolo dokopy vydaných 273 miliónov, čo je takmer toľko, ako za posledné dva roky. Okrem toho hrozí, že trh zaplavia povolenky z JI projektov, tzv. ERU. Aby k tomu nedošlo, OSN plánuje sprísniť pravidlá udeľovania povoleniek za tieto projekty, o čom bude rokovať špecializovaný panel koncom novembra. Ceny CER a ERU poklesli z májových maxím €13.3 na €6.8. Takýto pokles ohrozuje jednak investície do projektov v rozvojových krajinách, jednak sa to ukazuje aj na mínusových kvartálnych výsledkoch veľkých developerských spoločností ako napr. Noble Group.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.