Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Stanislav Janis - SITA
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Stanislav Janiš. Foto: SITA.
9. novembra 2011 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Stanislav Janiš: Radšej biometán ako zemný plyn

Bezpečnosť dodávok energie by sa mala zamerať nielen na diverzifikáciu trás, ale aj na získavanie energie z viacerých zdrojov, vyhlásil dnes ráno na úvod konferencie Energofórum 2011 Stanislav Janiš, predseda Výboru NR SR pre hospodárstvo, výstavbu a dopravu. Pre Slovensko by sa produkcia energie nemala zamerať len na jadrovú energiu, ale aj na ďalšie druhy, predovšetkým OZE, doplnil.

Pokiaľ ide o budúce smerovanie energetiky na Slovensku, mala by sa podľa Janiša zamerať na stále energetické zdroje – teda na vodnú energiu, biomasu a z nej na produkciu bioplynu a biometánu v kvalite zemného plynu.

Slovensko je podľa štatistík SAV schopné vyprodukovať 2,5 – 3 mld. m3 bioplynu, čo by mohlo pokryť významnú časť spotreby zemného plynu na Slovensku. Krajina by tak nebola podľa Stanislava Janiša natoľko závislá od dodávok zemného plynu z Ruska. Časť peňažných prostriedkov by sa preto využila v domácej ekonomike a naštartoval by sa ekonomický rozvoj a napredovanie krajiny.

Podľa predsedu  Teplárenského združenia na Slovensku Jozefa Kovačoviča existuje potenciál v rozložení zdrojov a využívaní biomasy a to nielen pre produkciu tepla, ale pomocou nových technológií aj pre získavanie iných energií v kogeneračných jednotkách.

(c) energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.