Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
7. októbra 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Vykurovacia sezóna v Zlatých Moravciach sa začne so zvýšenými cenami

Vykurovacia sezóna v Zlatých Moravciach sa začne so zvýšenými cenami za teplo. Cena stúpla od 1. júna, niektorým domácnostiam až o vyše 20 percent. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) to schválil. Napríklad v trojizbovom byte s rozlohou 76,48 metra štvorcového platil nájomník vlani mesačne za teplo 76,26 eura, teraz platí zálohové platby vo výške 97,79 eura, informoval agentúru SITA energetik mesta Ivan Laktiš. Fixná zložka ceny stúpla k 1. júnu o 19,9 percenta a variabilná o 17,24 percenta. Prvá energetická a teplárenská spoločnosť, ktorá prevádzkuje tepelné hospodárstvo mesta, tvrdí, že cena tepla v skutočnosti klesla. V prvých piatich mesiacoch mali obyvatelia podľa konateľa spoločnosti Jána Vereského zľavu, od júna im účtujú cenu v zmysle rozhodnutia ÚRSO. Cena za celý rok oproti vlaňajšku podľa teplárenskej spoločnosti klesla. Vykurovanie sa začne vtedy, keď denná teplota tri dni po sebe klesne pod 12 stupňov Celzia.

  

„Žiaľ, trochu ma prekvapila vyhláška ÚRSO zo 6. júla, že objednávka na rok 2012 sa musí rovnať skutočnosti z roku 2010. Tu nie je zohľadnená žiadna racionalizácia, žiadne úsporné opatrenia,“ povedal Laktiš. Mesto si preto muselo objednať zhruba o 40 000 kilowatthodiny energie viac, ako bude podľa predpokladov v skutočnosti potrebovať. Vyhláška podľa Laktiša nahráva teplárenským spoločnostiam. Najväčším odberateľom tepla od Prvej energetickej je Bytové družstvo Zlaté Moravce s 3 000 bytovými jednotkami. Mesto ďalej spravuje tepelné hospodárstvo centra voľného času, Základnej školy Robotnícka, Základnej školy Mojmírova a Materskej školy na Žitavskom nábreží. Ľudia sa po zaslaní nových cenových výmerov obracali na mesto s otázkou, ako sa môžu od dodávok tepla Prvej energetickej odpojiť. Doteraz tak urobilo len päť podnikateľov z obchodného centra Žitava. Tvrdia, že namiesto platenia faktúr teplárenskej spoločnosti budú radšej splácať úver na vlastnú malú kotolňu a oplatí sa im to viac. „Takisto v prípade dvoch nových bytových domoch, ktoré budú na Ulici 1. mája, si myslím, že dospejeme k tomu, že tam budú mať vlastné kotolne, rovnako ako má činžiak na Mládeže 2 a obyvatelia tam platia oveľa menej,“ povedal Laktiš.

 

Zmluva medzi mestom a Prvou energetickou a teplárenskou spoločnosťou je veľmi ťažko vypovedateľná. Mesto by napríklad muselo spoločnosti finančne vynahradiť investíciu a ušlý zisk za roky, na ktoré bola zmluva uzavretá. „V tomto čase by odstúpenie od zmluvy znamenalo pre mesto veľké nevýhody, preto hľadáme možné cesty prostredníctvom rokovania,“ informoval prednosta Mestského úradu v Zlatých Moravciach Ján Jamrich. Mesto si dalo od Prvej energetickej predložiť podklady k vývoju cien tepla. „V júni išla cena tepla hore vo fixnej zložke, variabilná zatiaľ nie. Súčasné výsledky naznačujú, že všetko je tak, ako určil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví,“ skonštatoval Jamrich. Radnica má teda momentálne zviazané ruky. Podľa zákona môže pripomienkovať ceny tepla do konca októbra, nechystá sa to však urobiť. „Povedali sme si, že keďže tento stav je zákonný, vykurovaciu sezónu chceme začať v pokoji a budeme čakať na prvé faktúry po jej začatí,“ skonštatoval Jamrich.

Prvá energetická a teplárenská spoločnosť prevádzkuje tepelné hospodárstvo v Zlatých Moravciach od roku 2008, zmluvu s mestom uzavrela na 20 rokov. Sľúbila v nej postupné znižovanie ceny tepla, čo podľa Vereského aj plní. Podľa Laktiša však čísla hovoria niečo iné. V roku 2008 bola cena za gigajoul tepla podľa jeho slov 14,14 eura, po nástupe Prvej energetickej stúpla v tom istom roku trikrát – na 14,77 eura, 18,69 eura a na 20,98 eura. Od mája 2010 vykuruje biomasou, postavila novú kotolňu na drevnú štiepku. Vereský tvrdí, že cena dodávaného tepla je dnes nižšia ako by bola v prípade vykurovania zemným plynom. V roku 2011 až doteraz bola 19,67 eura bez DPH. „Keby sa dnes kúrilo zemným plynom a boli zrealizované len tie najnevyhnutnejšie opravy na rozvodnom systéme, bola by cena za dodaný gigajoul 25,63 eura bez DPH, to znamená o 30,30 percenta vyššia ako je cena pre tento rok,“ napísal Vereský v liste, ktorý pred časom zaslal obyvateľom mesta.

Zdroj: © SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.