Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
6. októbra 2011 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Greenpeace: Znižovanie emisií nebude mať negatívny vplyv na ekonomiku v SR

Nová štúdia, ktorú si nechal vypracovať Greenpeace Slovensko poukazuje na to, že zvýšenie emisného redukčného cieľa EÚ z 20% na 30% CO2 do roku 2020 (oproti emisiám z roku 1990) by neprinieslo negatívne dôsledky pre slovenskú ekonomiku. Celkové náklady na dosiahnutie 30% cieľa by mali byť dokonca o 5 miliónov eur nižšie. Štúdiu vypracovala nezávislá  holandská výskumná a konzultačná inštitúcia CE Delft a Karlova Univerzita v Prahe – Centrum pro otázky životního prostředí.

„Ekonomická analýza ukazuje, že väčší redukčný cieľ EÚ v oblasti klímy slovenskú ekonomiku nepoškodí a bude pre ňu skôr prospešný. Podľa štúdie budú celkové náklady slovenskej ekonomiky pri prechode EÚ k 30% redukčnému cieľu v priemere približne rovnaké ako v prípade 20% redukčného cieľa, dokonca jemne pozitívne pre ekonomiku. Ukazuje sa tak, že ekonomická otázka nemôže byť prekážkou toho, aby slovenská vláda podporila ambicióznejšie plány únie na redukcie emisií,“ uviedol Pavol Široký, klimatický kampanier Greenpeace Slovensko.

Štúdia s názvom“ Posilnenie klimatického cieľa EÚ na -30 %: Ekonomické dopady na Slovensko“ hodnotí vplyv na energetický mix, podniky a štátny rozpočet. Slovenský priemysel a energetika dostali veľké množstvo emisných kvót v minulých rokoch, ktoré môžu v nasledujúcich rokoch využiť. V prípade zvýšenia redukčného cieľa bude vyššia cena emisných kvót dostatočným investičným nástrojom na modernizáciu technológií, znižovanie emisií CO2, ale aj ďalších znečisťujúcich látok.

V rámci 30 % redukčného politického scenára, ktorý zahŕňa všetky emisie sa predpokladá, že v zariadeniach obchodujúcich v rámci celého európskeho systému obchodovania s emisiami (EU ETS) znížia v roku 2020 svoje emisie o 34 % oproti roku 2005. Zároveň sa očakáva, že príslušná cena emisných povolení vzrastie na 30 eur/tCO2. V oblastiach, ktoré nespadajú do emisného obchodovania (časť priemyslu, domácnosti či doprava) je možné dokonca svoje emisie zvýšiť. Pre štát bude vyššia cena povoleniek znamenať vyššie výnosy z ich predaja do rozpočtu.

„Je potrebné zdôrazniť, že firmy obchodujúce v rámci EÚ ETS nemusia svoje emisie skleníkových plynov znížiť fyzicky o požadované desiatky percent. V tejto správe poukazujeme na to, že môžu využívať rôzne nástroje, aby splnili požiadavky klimatickej legislatívy. Môžu

Napríklad použiť veľké množstvo povoleniek, ktoré dostali zadarmo v minulých rokoch“, dodal Široký.

V piatok 7. októbra 2011 predstaví Greenpeace spolu s autormi štúdie jej výsledky, metodiku jej vypracovania a aj návrhy na ďalšie politické a finančné opatrenia na odbornom seminári na Ministerstve životného prostredia SR. Greenpeace ponúkne ministerstvu aj Vláde SR výstupy a podklady z tejto štúdie ako odborný základ pre debatu o širšej domácej a európskej podpore 30% emisného redukčného cieľa.

Zdroj: Greenpeace Slovensko

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.