Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
22. septembra 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skTASR

Michal Hudec: Obnoviteľné zdroje môžu mať význam na lokálnej, nie celoštátnej úrovni

„Pokiaľ ide o energetické zdroje, treba zdôrazniť otázku, čo bude v budúcnosti s jadrom,“ zdôraznil s tým, že v súčasnosti je jadro prevádzkované v 14 členských krajinách EÚ ako bežný zdroj, s ktorým nikto nemá problém. „Pri riešení budúcnosti jadra je vlastne otázka, koľko z týchto krajín v skutočnosti bude jadro využívať, koľko z nich bude stavať nové jadrové elektrárne v horizonte 10, 15, možno 20 rokov,“ upozornil.

Pripomenul, že Nemecko už avizovalo, že sa jadra vzdá. „Avizovalo to zatiaľ, uvidíme, či si to nejakým spôsobom s odstupom času nevyhodnotí nejako inak, aj v kontexte žalôb zo strany spoločností E.ON a RWE na kompenzácie škôd,“ priblížil.

Ďalším míľnikom v jadrovej energetike je vykonanie záťažových testov všetkých jadrových elektrární v Európskej únii (EÚ). „Do 15. septembra 2011 mala každá jedna členská krajina Európskej komisii odovzdať hodnotiace správy. Každá členská krajina to stihla, všetky jadrové elektrárne nejakým spôsobom vyhoveli, zistili sa síce nejaké nedostatky, ktoré sú ale prevádzkového charakteru a nesúvisia s jadrovou technológiou,“ podotkol Hudec.

„Z tohto pohľadu argumenty hovoria v prospech toho, že jadro môže aj v budúcnosti byť moderný energetický zdroj. Čo sa však týka politických a tzv. zelených preferencií, nejakých emócií, verejnej mienky, ktorá je veľmi silná, tak v tomto kontexte je už budúcnosť jadra otázna,“ pripustil.

Podľa analytika časom vyvstane otázka, čo ďalej, keď sa jadro vyradí. Náhradou môže byť totiž len zdroj, ktorý spĺňa dve podmienky. Jednou je to, či dokáže disponovať veľkým inštalovaným výkonom. Druhou, aby zdroj zároveň dokázal produkovať elektrickú energiu bez toho, aby bol jeho výkon kolísavý. „Toto dokáže v trhových podmienkach v súčasnosti len uhlie a zemný plyn,“ podčiarkol Hudec.

Upozornil, že z hľadiska emisií je zemný plyn výhodnejší a uhlie je v podstate nezmyselná voľba. „Pokiaľ ide o nejaké ostatné emisie škodlivých látok, tak uhlie vychádza dosť otázne. Vzhľadom na emisné ciele je podľa môjho názoru dosť otázne, prečo sa Nemecko rozhodlo pre uhlie ako záložný zdroj,“ spýtal sa.

Ak vyradí Nemecko do roku 2022 všetky jadrové zdroje, krajina bude potrebovať nejakú zálohu. “ Dodnes plnili túto funkciu jadrové elektrárne, potom by podľa rozhodnutia nemeckej vlády mali túto funkciu plniť uhoľné elektrárne. Z emisného hľadiska ťažko povedať, z cenového hľadiska uhlie je stále relevantný zdroj, plyn je konkurencieschopný zdroj,“ uzavrel Hudec.

Copyright © TASR 2011

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.