Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
pokladanie plynovodu - SITA
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Práca na ukladaní plynovodu - ilustračný záber. Foto: SITA/AP Photo/Dmitry Lovetsky
18. augusta 2011 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Česko a Poľsko prepoja svoje plynárenské sústavy v predstihu

Prepojenie Poľska a Česka novým plynovodným potrubím sa zrealizuje v predstihu. Stavebné práce na poľskej a českej strane skončili skôr, než sa pôvodne plánovalo, uviedla spoločnosť  Gas System. Plynovod je dlhý približne 31,5 km a jeho ročná kapacita bude na začiatku okolo 0,5 mld. metrov kubických.

Gas System už v roku 2009 podpísal zmluvu s tromi firmami, ktoré budú plynovod využívať. Poľský plynárenský monopol PGNiG, divízia firmy VNG Handen, ktorá je tretím najväčším dovozcom zemného plynu v Nemecku, a CP Energia v roku 2009 podpísali dohody o dodávkach plynu cez nové potrubie s kapacitou 500 miliónov kubických metrov ročne.

Poľsko chce ešte tento rok prepojiť svoju plynárenskú sústavu s Nemeckom. Krajina spotrebuje asi 14 mld. metrov kubických plynu ročne, z toho dve tretiny objemu dováža z Ruska. Výstavba potrubí, ktoré majú spojiť poľskú a nemeckú sieť plynovodov, je súčasťou širšieho programu integrácie poľských plynovodov s plynovodmi susedných krajín, vrátane Slovenska a Litvy. Gas System, odhaduje, že svoju sieť spojí s Litvou a Slovenskom do roku 2018. Je to súčasťou stratégie Európskej únie, ale aj Poľska, ktoré chce znížiť svoju závislosť na dodávkach ruského plynu. Zároveň ďalším projektom tejto diverzifikácie má byť terminál na skvapalnený plyn LNG v prístave Świnoujście na brehu Baltského mora, ktorý má byť uvedený do prevádzky v roku 2014. Poľsko presadzuje prepojenie severu a juhu Európy sústavou plynovodov, ktoré by prepojili krajinu s Českou republikou, Slovenskom a siahali by až do Chorvátska. Súčasťou týchto plánov je aj prepojovací úsek na Těšínsku.

Na prepravu zemného plynu v Českej republike je výhradným držiteľom licencie spoločnosť NET4GAS. Celkovo disponuje sieťou plynovodov presahujúcu 3600 km. NET4GAS vlastní spoločnosť RWE, ktorá teraz kvôli úsporám pripravuje predaj podielu tuzemského prevádzkovateľa plynovodov.

Približne 75 percent plynu spotrebovaného v Česku tvorí plyn dovážaný z Ruska, približne štvrtina sa dováža z Nórska. Domáca produkcia pokrýva okolo jedného percenta celkovej spotreby.

Zdroj: ČTK, energia

Ilustračná snímka: SITA/AP Photo

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.