Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Vodná elektráreň - istockphoto
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
12. augusta 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

SE: Výroba elektriny v hydroelektrárňach v prvom polroku zaostávala

Výroba elektrickej energie v hydroelektrárňach, ktoré prevádzkujú Slovenské elektrárne  a.s. (SE), v prvom polroku tohto roka zaostávala. „Jadrové a tepelné elektrárne plnia a prekračujú plán výroby, ale v tomto roku chýba voda. Keď v prvom polroku 2010 naše vodné elektrárne pokrývali 22 % dodávok elektriny, tento rok to bolo iba 16 %, a to sa ešte v januári a februári efektívne využili zásoby z vianočných vôd na Vážskej kaskáde,“ informovali Slovenské elektrárne, ktoré vyrobili vďaka svojim elektrárňam v prvom polroku celkovo 11,4 terawatthodín elektrickej energie. SE momentálne prevádzkujú 34 vodných zdrojov.

Podnik hodnotí prvý polrok z hľadiska hydrologickej situácie ako podpriemerný bez výraznejších extrémov. „Objem svorkovej výroby elektriny vo vodných elektrárňach bol za obdobie január až jún splnený na 86,3 %,“ dodala firma. Podľa slovenského dominantného výrobcu elektriny očakávaný objem vody na výrobu a poskytovanie podporných služieb v prvom polroku tohto roka, či už z topiaceho sa snehu, alebo jarných dažďov, bol zaznamenaný iba v januári. „Zimná prevádzka bola síce bezproblémová, neboli zaznamenané situácie, ktoré by výraznejšie ovplyvnili prevádzku vodných elektrární, ale nastal problém s deficitom vody. Mesiace marec a apríl sa niesli v znamení očakávania jarných dažďov, ale tie neprišli,“ dodala spoločnosť.

O  momentálnej hydrologickej situácii na Slovensku informoval ešte koncom mája 2011 Rudolf Vráblik zo spoločnosti Slovenské elektrárne. V rozhovore pre portál energia označil tento rok za „obdobie sucha“, v ktorom majú vodné toky priemerne nízke stavy. Ako ďalej dodal, pravidelnosti z minulých rokov dnes už spoľahlivo neplatia. Napríklad v roku 2010 bola situácia z hľadiska vodnatosti tokov priaznivejšia a hydroleketrárne vyrobili viac elektrickej energie ako sa plánovalo.

V súčasnosti sa situácia vo vodných elektrárňach zlepšuje. „Súčasná naplnenosť vody vo vrcholových nádržiach s ročným vyrovnaním nám umožňuje v ďalšom období roka plniť plánovanú výrobu elektriny a možno aj eliminovať chýbajúci objem výroby z prvého polroku,“ predpokladajú Slovenské elektrárne.

SITA, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.