Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
plynový horák SITA
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
horák - ilustračná snímka Foto: SITA/Nina Bednáriková
9. augusta 2011 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Spotreba zemného plynu v ČR bude rásť

Ministerstvo priemyslu a obchodu ČR predpokladá, že celková spotreba plynu v krajine sa v nasledujúcich rokoch zvýši o 20 % a v roku 2016 dosiahne hodnotu 10,8 mld. kubických metrov za rok. Pod zvyšujúci sa dopyt sa podpíšu najmä nové paroplynové cykly. Pre ilustráciu, vlani narástol dovoz plynu medziročne o 10 % na 9 mld. kubíkov.

Poľský Košciuskov ústav, ktorý v novej publikácii zmapoval tému energetickej bezpečnosti krajín V4, predpokladá, že by mohlo byť číslo ešte vyššie. Analýza uvádza, že Česká republika by mohla v budúcnosti spotrebúvať až 12 mld. kubíkov zemného plynu ročne. Ústav okrem toho pripomína, že v dôsledku platnosti územných limitov na ťažbu hnedého uhlia a jeho nedostatku sa v Česku rozpadne systém centrálneho zásobovania teplom. Mali by ho nahradiť malé lokálne zdroje, ktoré na výrobu tepla využívajú s vysokou pravdepodobnosťou zemný plyn.

Úrad ministra Martina Kocourka sa snaží tlmiť obavy zo závislosti na dovoze plynu. Energetická bezpečnosť je v tejto oblasti podľa ministerstva „na jednej z najvyšších úrovní v rámci krajín EÚ“. Okrem diverzifikácie plynovodov Kocourek pripomína, že skladovacia kapacita všetkých zásobníkov v krajine dosahuje viac ako 3 mld. kubíkov a v budúcnosti sa má rozšíriť na 4,7 mld. kubíkov.

Výstavba nových paroplynových elektrární by nemala mať rozhodujúci vplyv na zmenu ceny elektriny v ČR. Podľa informácií denníka E15, elektrická energia u západných susedov zdražie či už s alebo bez paroplynových cyklov. Rozhodujúcim faktorom bude v tomto smere vývoj ceny na nemeckom trhu. Práve spolková vláda v Berlíne rozhodla o vyradení všetkých jadrových zdrojov v krajine do roku 2022 a ich nahradení zemným plynom, uhlím a obnoviteľnými zdrojmi. Každá z troch možností je drahšia ako jadro, či už pre vyššie obstarávacie náklady technológií alebo od roku 2013 v ďalej fáze obchodovania s emisnými povolenkami pre potrebu ich nakupovania aukčným spôsobom.

Text: TASR, energia

Ilustračná foto: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.